Bánjunk csínján a jutalomfalatokkal

VÁCI NAPLÓ/a város (Ribáry Zoltán) ♥ Népszerű rovatunkban ezúttal olvasói kérdésekre kértünk tanácsadást dr. Balogh Bélától, a Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonos-vezetőjétől.

Egy olvasónk felvetette: mennyire célszerű az eredendően kintre szokott kutyákat a lakásba csábítani a legcudarabb hideg napokon, ők mindenesetre megpróbálkoztak az akcióval, féltve kedvencüket egy súlyos megfázástól, de nem jártak nagy sikerrel, mert a négylábú családtag állandóan ki akart menni.

– Különösen hideg időben tényleg ildomos lehet benti melegedési lehetőséget biztosítani az amúgy kint tartott kedvenceknek is. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy nekik az emberekre szabott szobahőmérséklet már túlzott hőfok lehet.

Tehát aki meg tudja oldani, az a kevésbé fűtött vagy egyáltalán nem temperált pincében, esetleg a garázsban alakítson ki pihenőhelyet kedvencének, de a kutyaól vagy másfajta kinti fekhely téliesítő kibélelése is jó megoldás lehet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

Amúgy nem kell tartani attól, hogy a néhány órára szóló lakásba, beltérbe zárás után az ebek újra kiengedve könnyebben megfázhatnak, hiszen ők másképp reagálnak az ilyen változásokra, igen jól tudnak alkalmazkodni a körülményekhez – mondta a szakember.

Hozzátette: a kutya viselkedésével igen jól tudja érzékeltetni, hogy szüksége van-e a csábításként kínált melegítő behúzódásra vagy inkább dehogyis, mert neki kívül tágasabb és komfortosabb a helyzet.

A másik kiemelt olvasói kérdés alapján arról kérdeztük a szakembert, mennyi és milyen jutalomfalatot ildomos adni a kedvenceknek.

– A jutalomfalatok adásának elsődlegesen a nevelés kell legyen a célja, csak kedveskedésből kár ilyen finomságokat kínálni a kutyusoknak, hiszen ha túlzásba esünk, komoly kockázata lehet az elhízásnak, ami pedig komolyabb bajok kialakulásához vezethet végeredményben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Tehát nagyon oda kell figyelni a mennyiségre, arányaiban legfeljebb a napi táplálékadag öt-tíz százalékával lehet számolni. Ezen szempont alapján a kistestű fajták jutalmazása értelemszerűen nehezebb, náluk jóformán egy-egy rizsszemnyi mennyiség is bőven elégséges – hívta fel a figyelmet dr. Balogh Béla.

Ami a jutalomfalat összetételét illeti, ezzel kapcsolatban megjegyezte: bármivel lehet kedveskedni a négylábú családtagnak, ami nem szerepel a megszokott napi táplálékában, például némi virsli darabka is bőven megteszi, de saját recept alapján is készülhet – akár több napra – a finomság, viszont nagyon oda kell figyelni az összetevők eltarthatóságára. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments