Színház: magyar történelem a színpadon

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Cseh Lilla) ♥ Jókai Mór méltán híres, romantikus fordulatokban bővelkedő történelmi regénye, A kőszívű ember fiai a XIX. századba, a szabadságharc idejére röpít minket.

A nemcsak a középiskolai tanulmányainkból derengő mű, hanem az 1964-es egész estés filmből is ismert történet most a Váci Dunakanyar Színház színpadán elevenedik meg március 16-án 19 órakor. A kőszívű ember fiai a Magyarock Dalszínház nagy volumenű előadásában az 1848–49-es forradalom és szabadságharcnak állít emléket.

„A zenés színpadi adaptáció a legösszetettebb valamennyi színpadi adaptáció közül.Egy filmben egy-két snittel megoldják, hogy oldalakat ugranak, egy regény esetében a próza sok mindenben adja magát, ám mindezt megtámogatni megfelelő hangulatú zenékkel, úgy, hogy ne csak klasszikus értelemben vett betétdalok legyenek az előadásban, hanem a mű nagy része zenében szólaljon meg, nagyon nehéz feladat” – mesélt az alkotómunkáról a rendező, Vizeli Csaba.

A zenét a közönség előtt már ismert Másik Lehel és Medveczky Szabolcs zeneszerző páros szerezte. A koncepció, miszerint Medveczky Szabolcs készíti a musical zenéjének klasszikus, míg Másik Lehel a rockosabb részeit, a közös munka során megváltozni bizonyult, sőt az alkotói folyamatok összefonódtak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Az előadás a parádés szereposztás, a látványos csatajelenetek és a rengeteg helyszín mellett, számtalan karaktert mutat be, akiknek más-más életútjuk van, és különböző helyeken kapcsolódnak egymáshoz.

A mű főszereplői a Baradlay család tagjai. A császárpárti Baradlay Kázmér özvegye, szembeszegülve férje végakaratával, jó magyarnak, boldog embernek szeretné látni a fiait. Hazahívja legidősebb fiát, Ödönt Pétervárról, Richardot és Jenőt Bécsből. Majd kitör a forradalom…

A műben – ahogyan a valós életben is – a hazaszeretet, a testvéri és szülői önfeláldozás és a becsület mellett az árulás, az erkölcstelenség, a bosszú irányítja az embereket és a történelmet egyaránt. Jókai Mór rockban, ágyúdörgésben és puskaporban előadott története kiváló program a hosszú hétvégre a családok és a középiskolások számára egyaránt.

A Magyarock Dalszínház nemcsak a Jókai regényolvasók rajongóinak szól tehát, hanem a fiatalokat is ugyanúgy megszólítja, hiszen – amellett, hogy Jókai regénye kötelező olvasmány – a színházi élmény segítségével is közelebb kerülnek a műhöz a diákok. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments