Autózás: átalakul a műszaki vizsgáztatás

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Ha komoly hibát tapasztalnak a vizsgán, akkor a forgalmi engedély maximum 2 hónappal meghosszabbítható, de ismételt vizsgára kell menni az időszakon belül.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint ezentúl rangsorolni kell a műszaki vizsgálat során észlelt hibákat. A besorolás szerint lehet a vizsgáztatott járművön: kisebb hiba, komoly hiba és veszélyes hiba.

Ezek a minősítések különböző következményeket vonnak maguk után – írja a hvg.hu. Kisebb hiba: a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést jelentősen nem befolyásoló kisebb hiányosságok, valamint az előírásoktól való egyéb kisebb eltérések.

Komoly hiba: a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést befolyásoló, illetve a közúti forgalom többi résztvevőjét veszélyeztető jelentős hiányosságok vagy az előírásoktól való egyéb jelentősebb eltérések.

Veszélyes hiba: a közúti biztonságra közvetlen és azonnali veszélyt jelentő vagy a környezetterhelést befolyásoló veszélyes hiányosságok, amelyek indokolttá teszik, hogy a tagállam vagy annak illetékes hatóságai megtilthassák a jármű közúti forgalomban való használatát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Kisebb hiba esetén meg kell adni a műszaki engedélyt, míg veszélyes hiba esetén nem használható tovább a jármű.

Komoly hiba esetén a forgalmi engedély érvényességét legfeljebb két hónappal hosszabbítja meg a hatóság. A járművet vizsgálatra bemutató személyt tájékoztatni kell arról, hogy hiányosságokat állapítottak meg a járművel kapcsolatban, amelyeket ki kell javítani és az első vizsgálatot követő 2 hónapon belül ismételt vizsgálatot kell végezni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments