A gyógyító bor: vörösborral gyógyítanák a szívproblémákat

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A vörösborban lévő antioxidánsok segítenek a szívbetegségek megelőzésében és leküzdésében. Orvosi eszközöket is hatékonyabbá tehetnek a benne lévő antioxidánsokkal – írja a házipatika.com.

A rendszeres és nagy mértékű alkoholfogyasztás rendkívül káros, és szerepet játszik a legtöbb súlyos betegség kialakulásában. Mértékkel fogyasztva azonban bizonyos alkoholos italok pozitív hatásúak is lehetnek szervezetünkre.

Ilyen például a vörösbor, amelynek mérsékelt fogyasztása szív- és érrendszert védő hatású. Kutatók most a vörösborban lévő antioxidánsokat használnák orvosi eszközökön a gyulladás csökkentéséért és a gyógyulási folyamatok felgyorsításáért.

A vörösbor is segíthet, ha az artériák falaira plakkok rakódnak le, akkor a vérkeringést is akadályozzák, így a szövetekhez kisebb mértékben jutnak el a szükséges tápanyagok. Ez a szövetek elhalásához vezethet, ami elhelyezkedéstől függően hozzájárul a stroke és a szívinfarktus kialakulásához. A fejlett világban mindkét betegséget a vezető halálokok között tartják számon.

Bár nem ismert olyan módszer, amellyel ezek a betegségek biztosan kivédhetőek lennének, a megfelelő táplálkozás és életmód jelentősen befolyásolja őket. Léteznek továbbá sebészeti beavatkozások is az érszűkület kezelésére.

Az egyik ilyen a koronária angioplasztika (PCTA), melynek során az orvos egy katétert vezet az elzáródott érbe, a végén lévő ballonnal pedig felfújja. Ez kitágítja az eret és utat enged a vér szabad áramlásának. A beavatkozás során általában behelyeznek egy kisméretű, speciális fémhálót, vagyis stentet, amely meggátolja az artéria visszaszűkülését.

A Louisiana Állami Egyetem kutatói pedig kifejlesztettek egy speciális stentet, amely a vörösborban is megtalálható antioxidánsokat – a kvercetint és a rezveratrolt – szabadítja fel: ezek ugyanis elősegítik a gyógyulást és meggátolják az érfalak gyulladását.

A kutatók egy speciális ballont is készítettek, amely szintén ezzel az anyaggal van bevonva, és amely a perifériás artériabetegségeket kezelheti. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments