Mátyás király és a légiós humor

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Január 21-én két kitűnő előadást is kínál a Váci Dunakanyar Színház, így a gyerekek és a felnőttek is kikapcsolódhatnak. A Magyarock Dalszínház délelőtt a régmúlt időkbe, délután pedig melegebb éghajlatra röpíti a nézőket.

A fiatalabbak Mátyás király legendájával ismerkedhetnek meg, az idősebb generációt pedig Rejtő Jenő klasszikusának, a Három testőr Afrikában-nak musical változata várja.

A gyerekek 2018-ban sem maradnak tartalmas és egyben szórakoztató előadások nélkül. Január 21-én vasárnap 11 órakor a nagy népszerűségnek örvendő Magyarock Dalszínház Medveczky Szabolcs: Mátyás király című zenés mesejátékából megismerhetik „Mátyás az igazságos” legendás alakját, aki a magyar és szomszédos népek meséinek egyaránt kiemelkedő szereplője.

Mátyásról halála után számos monda keletkezett. Gyakori motívumként jelenik meg, amint Mátyás egyszerű ruhába öltözve járja végig az országot, hogy közelebbről megismerje a szegények gondjait és orvosolja azokat, az önkényeskedő főurakat pedig megbüntesse.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

A fiatal király sok bajjal, cselszövéssel és igazságtalansággal találkozik, amelyeknek sokszor ő is áldozatául esik. Ám a végén mindig felfedi kilétét, megbünteti a vétkest és megjutalmazza a szenvedőt.

A darab Mátyás királynak az öreg szántóvetővel, illetve az igazmondó juhásszal való történetét és a névnapi jóslat meséjét dolgozza fel. Főbb szerepekben Fecske Dávid, Makrai Pál/Gerdesits Ferenc, Mészáros Tamás, Kuczmann Ágnes, Enyingi Zsófia, Gombás Ádám látható.

Január 21-én vasárnap 15 órakor Rejtő Jenő légiós történetei közül az egyik legkedveltebb, A három testőr Afrikában varázsol sivatagi hőséget a télbe. A francia idegenlégió erődjében három jó barát romantikus kalandra készül.

A titokzatos, gyönyörű szőke lány, Yvonne bátyját akarják felkutatni. A férfi a sivatag kellős közepén lévő büntetőtáborban raboskodik. Ide kell eljutniuk. Kisebb csínytevések után mindhárman bekerülnek a büntetőtranszportba, velük tart marcona tisztjük, Potrien is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

A büntetőtábor helyén idilli körülményeket találnak. Nemsokára rájönnek, hogy az egész történet mögött nagyszabású pénzügyi átverés rejlik. Megtalálják Yvonne bátyját, sőt apját is, majd kiderül, hogy álruhában a lány is velük tartott. Megszöknek, hogy a panamát leleplező titkos iratot eljuttassák a hadvezetéshez.

Csülök, Senki Alfonz és Tuskó Hopkins vidám kalandjai, szállóigévé vált mondatai élénken élnek a köztudatban, új és újabb generációkat megfertőzve a rejtői életművel. 1996-ban azonos címmel a regényből Bujtor István rendezésében film is készült, a színházi palettán azonban nem túl sok Rejtő adaptáció van.

A Magyarock Dalszínház a szerző egyik legismertebb írását A három testőr Afrikában vitte színre, méghozzá nem is akárhogy, musical formájában. A légiósok és barátaik küzdelmes, nagyszabású pénzügyi átverést leleplező, önfeláldozó kalandjának musical változatát Vizeli Csaba és Másik Lehel szerzőpáros írta, az ősbemutatót 2017 nyarán tartották.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A híressé vált szállóigék, a fordulatos cselekmény már önmagában is garantálja a sikert, vidám dallamokkal együtt pedig még szórakoztatóbb estét ígér.

A Magyarock Dalszínház már sokszor bizonyított a környékbeli közönség előtt, az újabb sikert a nagyszerű szereplőgárda is előrevetíti: Barabás Kiss Zoltán, Csengeri Attila/Bánfi Csaba, Barát Attila György, Háda János, Magyar Attila/Sipos Imre, Makrai Pál, Bardóczy Attila/Gombás Ádám, Kuczmann Ágnes, Gerdesits Ferenc/Kósa Zsolt és még sokan mások. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments