Új börtönt építettek maguknak a váci rabok

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ További 120 férőhellyel bővült a Váci Fegyház és Börtön fogvatartotti befogadóképessége, köszönhetően annak a nagyszabású büntetés-végrehajtási projektnek, amely keretében szakképzett rabok újították fel a börtön egyik használaton kívüli épületszárnyát. A projektet pénteken adták át.

Az új körletrész kialakítása az Európa Tanács ajánlásának megfelelően, az Európai Börtönszabályok figyelembevételével történt meg. A börtön 20 éve üresen álló háromszintes épületének – összesen 2395 négyzetméter – teljes körű felújítását a börtönben szakképesítést szerző fogvatartottak munkáltatásával bonyolította le a büntetés-végrehajtás.

A beruházás közel egy éven át, átlagosan napi 45 fogvatartott munkavégzésével, összesen 45.350 fogvatartotti munkaórával valósult meg, ráadásul a részlegen található felszerelés döntő részét belső ellátás keretében, a fogvatartottakat foglalkoztató bv. gazdasági társaságok gyártották.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A projekt során fogvatartotti elhelyezési körletrészek, raktárhelyiségek, közlekedő folyosók, irodák, mosdóhelyiségek, operátor helyiség, egészségügyi részleg, sportterem, könyvtár/tanterem kiépítésére került sor. A beruházás összértéke közel 167 millió forint volt, ugyanakkor az intézetben biztosított szobafestő-mázoló és kőműves-hidegburkoló OKJ-s szakmaképzésben résztvevő fogvatartotti munkaerő bevonásával jelentős összeget takarított meg a börtön. Így a beruházás feleannyiba került, mint ha külső vállalkozót vontak volna be.

E mellett számos olyan intézkedést vezettek már be, amely azt a célt szolgálja, hogy az európai előírásoknak megfelelő körülményeket biztosítsanak a szabadságvesztést töltő fogvatartottak számára. Több bv. intézetben különálló, egymás melletti zárkák összenyitásával igyekeztek az elhelyezési tereket tovább növelni, de ilyen intézkedés volt az illemhelyek leválasztása is. A fejlesztések eredményeként 2010-től már több mint 1600 új férőhellyel bővültek börtöneink. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments