Örkény egypercesek a Baltazár Színház előadásában

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Fehérvári Fruzsina) ♥ A Váci Dunakanyar Színházban, ebben a hónapban egy rendhagyó programot ajánlunk figyelmükbe, az október 15-én 18 órakor kezdődő, Örkény István műveiből készült Nézzünk bizakodva a jövőbe! című előadást.

Mi a groteszk? – kérdezi a szerző és egyperceseiben ad rá választ. Ha előrehajolunk és terpeszállásban a lábunk között átnézünk, a világ fejtetőre áll. Ebből a szemszögből minden nagyon viccesnek tűnik, még egy temetés is.

Olyan ismert egypercesek elevenednek meg az előadásban, mint a Nézzünk bizakodva a jövőbe!, a Nászutasok a légypapíron, a Van választásunk, a Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók! A végzet, vagy a Budapest. Megelevenednek Örkény István levelei és Meselevelei is, amelyeket a feleségének és a kisgyerekeinek írt.

Schneider Zoltán élőben megszólaló zenéje köti össze a különféle részeket. A Baltazár Színház színészei Müller Péter Sziámival és Kováts Krisztával kiegészülve játszanak el mindent. A Baltazár Színház 1998. januárjában alakult és egyedüli hivatásos magyar színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. Bejárták a világot, és mindenütt óriási sikerük van.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Miért? Mert nekik a színház nem játék, önmagukat adják, és úgy szólalnak meg a színpadon, ahogy egyetlen “ép” színész sem képes – jellemzi őket Müller Péter Sziámi. A Kováts Kriszta által rendezett előadásban lefegyverzően sok az értelem. Egyáltalán nincs leszállítva se a mérce, se a szellemi színvonal. A Baltazár Színház remek példa arra, hogy nem azt kell nézni, kinek milyen adottsága nincs, hanem azt kell kihasználni maximálisan, ami van. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments