Hincz Gyula: az ezerarcú művész újabb kiállítása

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Újabb fejezethez érkezett a váci Hincz Gyula hagyaték története, újrarendezett életmű-kiállítással készült a Tragor Ignác Múzeum a Pannónia Ház Kiállítóhelyen.

Hincz Gyula a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb és legtermékenyebb, országosan és nemzetközileg is elismert szereplője volt. Külföldi tanulmányutait leszámítva Budapesten élt és dolgozott, a váci tanáccsal kötött megállapodása értelmében azonban végül Vácott nyílt gyűjteményes kiállítása 1983 áprilisában. Az anyag először a Lőwy Sándor (mai Káptalan) utcában, a régi könyvtár felújított épületében volt megtekinthető, 2010 óta pedig a Pannónia Házban, utóbbi 2016 októbere óta tartozik a Tragor Ignác Múzeumhoz.

A rendkívül gazdag – olaj, vászon képet, akvarellt, egyedi és sokszorosított grafikát, könyvillusztrációt és ezekhez készített vázlatot, kerámiát, kisplasztikát és szobrot tartalmazó – gyűjtemény a művész 1986-ban bekövetkezett halálát követően – Papp László közreműködésével, Hincz örököseinek köszönhetően – jelentősen bővült, ma közel 1700 tételt számlál, mely a Hincz életmű nagyjából 40%-át teszi ki.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Az ezerarcú művész – válogatás a Hincz Gyula hagyatékból címet viselő kiállítás az életmű egyes állomásainak meghatározására tesz kísérletet, végig vezetve a látogatót a korai, 20-as évek végén készült, konstruktív-szürrealista tempera képeken, a 40-es évek picassós korszakán, az erdélyi ösztöndíjas időszak alatt készült természetábrázolásain, az 50-es évek szocreál képein, végül bemutatva a 60-as évektől egészen haláláig tartó utolsó és egyben leggazdagabb korszakán, melynek fókuszában a vibráló színekkel és kavargó, absztrakt formákkal való kísérletezés állt. A Pannónia Ház emeleti kiállítóterében helyet kapnak Hincz kisplasztikái is, az épület folyosóin pedig a művész grafikai munkáiból látható egy szerény válogatás.

A kiállítás szeptember 14-én nyílt meg a Pannónia Ház Kiállítóhelyen (2600 Vác, Köztársaság út 19.). A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, aminek részeként egy katalógus kiadvány is készül a későbbiekben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Az „ezerarc-poétikájú” művész életkeresztmetszetét bemutató tárlatot folyamatosan látogathatja a nagyközönség. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments