Életveszélyes helyzetre hívják fel a figyelmet!

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Életveszélyesnek tartja a rendszeres, kötelező kéményellenőrzés felszámolását a jövő nemzedékek szószólója.

Életveszélyes a rendszeres, kötelező kéményellenőrzés felszámolása – közölte szerdán Bándi Gyula zöldombudsman annak kapcsán, hogy a Belügyminisztérium törvénytervezete a családi házak tulajdonosaira bízza a kéményellenőrzést.

A törvényjavaslat a lakosság „adminisztrációs és időbeli terheinek” csökkentésére hivatkozva teszi választhatóvá a családi házaknál a kéményellenőrzést, ugyanakkor elismeri, hogy „ezáltal az ingatlanhasználó egyéni felelősségvállalása növekszik” – olvasható a jövő nemzedékek szószólója, az alapvető jogok biztosának helyettese által jegyzett közleményben.

A zöldombudsman szerint erősen kérdéses, hogy ez esetben életszerű-e a fokozott egyéni felelősségvállalás elvárása. A kémények elhanyagolása a lakások levegőjében megjelenő szénmonoxid miatt közvetlen életveszélyt, a közelben lakók számára állandó egészségügyi kockázatot jelent.

Továbbá a felelőtlen, szakszerűtlen lakossági fűtés a levegőszennyezés legfontosabb oka, amely megelőzi az ipari és közlekedési kibocsátásokat is. „Megértem a jogalkotót, hogy felnőttek az állampolgárok, rájuk bízzuk a döntést, de attól tartok, hogy ezt a nevelő célzatot nem egyik pillanatról a másikra kellene megvalósítani” – mondta Bándi Gyula, és jelezte: attól félnek, ebből több kár származik majd, mint haszon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Azt javasolják, hogy ne változtassanak az eddigi módszeren, mert a rendszeres ellenőrzés, a biztonság többet ér, mint a lakosság önállóságának szolgálata.

A Levegő Munkacsoport mérései szerint fűtési időszakban egyes falvakban a levegő minősége rosszabb, mint a nagyvárosok legforgalmasabb útjain. Számos önkormányzat visszajelzése alapján a téli szmog legfontosabb oka a szakszerűtlen lakossági fűtés és az illegális hulladékégetés, ami rendszeres kéményellenőrzéssel visszaszorítható.

A zöldombudsman szerint mindezek miatt a kötelezően és rendszeresen végzett kéményellenőrzés megszüntetése közvetlenül veszélyezteti az emberek élethez és egészséges környezethez való jogát. A jogkövető állampolgárra hivatkozással az állam nem léphet vissza életvédelmi kötelezettségeitől. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments