Veresegyházon megadóztatnák az új építésű lakásokat

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Élénkül a veresegyházi lakáspiac, egyre csak nő a lakosságszám, ezért, hogy legyen miből biztosítani az intézményi és közmű infrastruktúra fenntartását, fejlesztését, megadóztatnák az újonnan épülő lakásokat a városban. A városi önkormányzat tavasszal már döntött, ám a kormányhivatal törvényességi észrevétele után újra kell tárgyalni a témát.

Az új helyi rendelet szerint a fejlesztésekhez az anyagi bázist a városi infrastruktúrafejlesztési adó biztosítaná. Az adó tárgya az újonnan létrehozott lakás, alanya pedig az a magánszemély, aki az adókötelezettség keletkezése napján a lakás tulajdonosa, több tulajdonos esetén az adóteher a tulajdoni hányad alapján megoszlana.

A veresegyházi döntésről a mfor.hu ír részletesen. Beszámolnak róla, hogy márciusban elfogadták a rendeletet, mely április 2-ától lépett hatályba, azonban a mai napig nem biztos, hogy tényleg fenn is fog maradni. A Pest Megyei Kormányhivatal június elején az adóval kapcsolatban törvényességi felhívást fogalmazott meg az önkormányzat felé.

Ebben alapvetően arra hivatkoznak, hogy a rendeletben az adó tárgyának, vagyis a lakás fogalmának meghatározására jogsértő módon került sor, hiszen az az építményadónak is a tárgya. Ezzel szemben a helyi önkormányzat szerint semmi gond nincs az új települési adóval. A július 6-i közgyűlésre benyújtott előterjesztés szerint „az infrastruktúrafejlesztési adó megfelel a törvényi kereteknek, mert az törvény kifejezetten nem tiltja. A települési adóból származó bevételek a törvény szerint csak szociális vagy fejlesztési célokat szolgálhatnak”.

A kormányhivatal által felvetett adótöbbszörözés szerintük már csak azért sem állja meg a helyét, mert a helyi adókról szóló törvény egyik paragrafusa szerint az önkormányzat az adóalanyt egy meghatározott adótárgy esetében csak egyféle – az önkormányzat döntése szerinti – adó fizetésére kötelezheti. Úgy vélik, az a magánszemély, aki az újonnan megállapított települési adó fizetésére kötelezett, az abban az évben nem fizet az ingatlan után sem kommunális, sem építményadót.

A portál értesülése szerint a rendeletet az önkormányzat újratárgyalta, de a döntésről még nem adtak ki tájékoztatást. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments