Szombaton délben avatják a Migazzi-szobrot

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ E hét végén, szombaton avatják a Konstantin téren Migazzi bíboros szobrát. A műalkotás részben a gyűjtés során befizetett adományokból valósult meg, alkotója Raffay Dávid. A bronz alakot kedden emelték a helyére.

Szeptember 2-án szombaton 11 órakor a székesegyházban szentmisét tartanak az utódok: Christof Schönborn bécsi bíboros érsek és Beer Miklós váci püspök.  A mise után 12 órakor történik a szobor felavatása és a Migazzi emlékdíjak ünnepélyes átadása.

A szoborterv tavaly decemberi bemutatóján Beer Miklós azt mondta: régi adósságunk, hogy Migazzi püspöknek szobrot állítsunk. „2003-ban sajnos elmulasztottuk méltóan megünnepelni Migazzi halálának kétszázadik évfordulóját és egy kicsit elfeledkeztünk két esztendővel ezelőtt születésének háromszázadik évfordulójáról is.”

Beer Miklós váci szolgálatának kezdetén megkereste őt a Migazzi család és meghívták a püspököt Olaszországba. Most azonban, hogy a szoborállítás már erős támogatást kapott, felkereste a családot és Migazzi szülővárosát, Trentót. Beer Miklós a találkozás alkalmával meghívta a leszármazottak képviselőit a szobor avatására, csakúgy, mint a bécsi bíboros-érseket, Christoph Schönbornt, mivel Migazzi bécsi érsek is volt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments