Fésűs Éva írónő lett az idén Vác díszpolgára

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Bár ez az augusztus 20. esővel kezdődött s már-már úgy nézett ki, hogy módosítani kell az ünnepség helyszínét, délutánra kisütött a nap, így a megszokott helyen, a püspöki palota mellett felállított Szent István szobornál tartották meg az idei városi ünnepséget. A szokásoknak megfelelően ezúttal adták át a közösségi elismeréseket is.

A gyülekezőket a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar szórakoztatta Sándor Bence vezényletével és ezúttal is felsorakoztak a Váci Huszár- és Nemzetőr Bandérium lovasai, katonái. Az ünnepségre mintegy száz polgár volt kíváncsi, ott voltak a város vezetői, a képviselőtestület tagjai, az egyházi és civil szervezetek képviselői.

A köszöntések után nyitányként a Váczi Néptáncegyüttes műsora következett – művészeti vezetők: Czinóber Klára, Karánsebessy Orsolya és Karánsebessy Balázs -, majd Kiss Lara, a Karolina Katolikus Általános Iskola 4. osztályos tanulója szavalta el Fésűs Éva: Mottó című versét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Az idén az ünnepi beszédet Takaró Mihály irodalomtörténész tartotta. „Ma, amikor látszólag béke van, újra veszélybe kerülhet Szent István keresztény eszméje, maga az istváni állam, és a szabadság is. Hiszen ma Magyarországot újra támadások érik, nagyrészt kívülről, mindazoktól, akiknek nem tetszik, hogy szabadok, függetlenek, saját sorsunkat magunk alakítani akaró nemzet kívánunk lenni” – mondta a szónok.

Kóbor Tibor énekművész elénekelte a Bánk bánból a Hazám, hazám című dalt, majd ismét a szimfonikusok következtek. Az új kenyér megáldását Beer Miklós megyéspüspök végezte, Isten áldását kérve mindenkire, akinek feladata volt a szántásban, vetésben, aratásban, sütésben, s azokra is, akiknek minden nap fontos, hogy kenyér kerüljön az asztalukra.

Ezután került sor a közösségi kitüntetések átadására. Ebben az esztendőben díszpolgári címet adományozott a város Fésűs Éva írónőnek, aki munkásságával sokat tett és tesz a gyerekek egészséges lelki fejlődéséért. Írásait szeretik és nagyra értékelik a diákok és felnőttek egyaránt. Sajnos a kitüntetett nem tudott személyesen részt venni az ünnepségen, ezért az oklevelet távollétében fia, Temesi Balázs vette át Fördős Attila polgármestertől és ő olvasta fel édesanyja üzenetét is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

2017-ben Vácott ketten kaptak egyéni Pro Urbe díjat: Buchwald Imre, aki szakemberként és magánszemélyként egyaránt sokat tett Vác város fejlesztéséért, történelmi jelentőségű emlékműinek felújításáért és kivitelezéséért, és John P. Marshall, aki saját pénzét és egyéni energiáját nem kímélve példamutatóan sokat tesz Vác egyik reprezentáns sportegyesületéért és így a város hírnevének öregbítéséért.

A kitüntetést megköszönve John P. Marshall bejelentette: további tervei vannak a Vác FC jelenleg NB II-es focicsapatával, s a fő cél az első osztályba jutás. Ehhez kérte a város, a polgárok, a szurkolók támogatását.

Az ünnepség a Szent István szobor megkoszorúzásával és a megáldott kenyér felszelésével ért véget. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments