Hajómodellek Gödön: nem csak szépek, úsznak is

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Siegler Péter hajómodell kiállítását rendezik meg a gödi Duna-parti Nyaralóházak Színháztermének előterében (Göd, Jósika u. 14.) a Retro Ady Klubbal közösen július 16-án, vasárnap 13 órakor. A kiállításon mintegy 20 élethű modell lesz látható, tehát nem mozdulatlanságra ítélt makettek, hanem rádióirányítású motoros és vitorlás kishajók.

A kiállítás utáni héten, amennyiben erre igény mutatkozik, néhány hajó működés közben is megtekinthető lesz, ami nem mindennapos esemény Gödön sem. Mindez különös látvány lesz a felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt.

A Siegler Péter által készített modellek csaknem mindegyikének van, vagy volt eredetije is. A legtöbb hajó új, magyarosított nevet kapott, közülük néhány az unokák nevét viseli.  Látható lesz például az Ercsi magyar, oldalkerekes folyami vontató és szalongőzös, amelyből valószínűleg már csak a gödi az egyetlen, mivel az életnagyságút, az eredetit 1959-ben szétbontották.

Vagy a kiállítottak között lesz az MS Brioni, a Póla és Brioni szigetek között közlekedő egykori osztrák-magyar személyszállító hajó és a neves Vosper 72, a II. világháborús angol torpedóvető gyorsnaszád, valamint a 71 éves kalandos szolgálatot maga mögött tudó magyar folyami vontató, a Berettyó is. A modellek tervrajzai részben Németországból, részben pedig a magyar Közlekedési Múzeum archívumából származnak. Siegler Péter modellek iránti rajongása csaknem két évtizedes múltra tekint vissza. (Képünk illusztráció) 

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments