Ezeket a növényeket soha ne ültesse egymás mellé!

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A legtöbben talán bele sem gondolunk abba, hogy nem feltétlenül jó véletlenszerűen ültetnünk egymás mellé a különböző zöldségfajokat. Vannak ugyanis olyan párok, amik nem fejlődnek jól egymás közelében.

Meglepő lehet, de nem minden növény érzi jól magát egymás társaságában. Vannak olyan növénypárok, amelyeket kifejezetten tilos egymás mellé ültetni, mert nincsenek jó hatással egymás fejlődésére. Ezeket a kertész maga is ki tudja tapasztalni egy idő után, viszont ez lehet, hogy sok veszteséggel jár. Összeszedtünk 7 növénypárt, amelyeket jobb ha távol ültetünk egymástól.

1. Hagymafélék és zöldborsó
Soha ne tegyünk hagymafélé mellé – különösen fokhagyma és salottahagyma – mellé borsót. A vöröshagyma ugyanis megakadályozza a borsónövény növekedését, nem fejlődnek ki rendesen a hüvelyek, és kicsik maradnak a borsószemek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

2. Burgonya és paradicsom
A növekvő paradicsomot és burgonyát ugyanaz a penészgomba támadhatja meg, így ha egymás mellé ültetjük őket, a betegségek könnyebben terjednek egyik fajról a másikra. A burgonyát is, és a paradicsomot is egyaránt szereti a krumplibogár, ezért ha az egyiken megjelenik, biztos, hogy rövid időn belül a másik fajon is találkozhatunk vele.

3. Paprika és bab
A paprika és a bab is fogékony az antraknózis fertőzésekre. Így ha valamelyik növény megkapja ezt a betegséget, akkor könnyen fertőzött lesz a mellé ültetett másik növény is.

4. Sárgarépa és kapor
A népi hagyomány és tapasztalat szerint a sárgarépa és a kapor ellenségei egymásnak. Igaz, a tudományos kutatás még nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ennek alátámasztására, de jobb a békesség!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

5. Káposztafélék és szőlő
A szőlő közelébe vetett káposzta magvak, nem tesznek jót a bornak. A szőlőnek ugyanis savanyúbb lesz az íze, ha valamilyen káposztafélét ültetünk a közelébe. Így a bor íze is rosszabb lesz, ezért ha finom házi bort szeretnénk inni, kerüljük a káposztafélék ültetését.

6. Fekete dió és a zöldségfélék
A fekete dióról már régóta ismert, hogy zavarja a többi kerti növény életfolyamatait a gyökerei által kibocsájtott anyaggal. Ez az anyag ugyanis mérgező, így a fa környékén gyökerező növényeket képes kipusztítani. Lehetőleg semmilyen zöldségfélét ne ültessünk se a fekete dió, se más dióféle közelébe.

7. Fejes káposzta és brokkoli
A brokkoli akadályozza fejes káposzta magok csírázását és az esetleg kikelt növények növekedését. Ennek az az oka, hogy a fejes káposzta érzékeny a brokkoli által kibocsátott vegyi anyagokra – írja az Agrárszektor. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Központi Gyógyszertár Vác

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments