Világsztárok Vácon, kedvezmény a váciaknak

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Pezsgő, izgalmas zenei különlegességeket tartogat a váci nyár: a Filharmónia Magyarország június 24. és július 1. között a 33. Régi Zenei Napok Fesztivált első alkalommal hozza el a városba. Ráadásul a szervezők egy különleges lehetőséget is felkínálnak a váciaknak: lakcímkártya felmutatásával féláron lehet majd jegyet venni.

A programról és a város további zenei rendezvényeiről csütörtökön a püspöki palotában tartott sajtótájékoztatón Kuti Judit, a Filharmónia Magyarország kommunikációs igazgatója, Vashegyi György karmester, Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, Beer Miklós megyéspüspök, Fördős Attila polgármester és Sándor Bence, a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar karnagya beszéltek.

A Váci Egyházmegyével és Vác Város Önkormányzatával együttműködve nemcsak a historikus zene kedvelőit, de az orgonamuzsika szerelmeseit is várják az országos, augusztusi OrgonaPont sorozat egyik helyszíneként debütáló városba, ősztől pedig új, klasszikus zenei bérlet hoz nemzeti kiválóságokat a közönségnek.

Händel kortársaiként érezhetjük magunkat, vele tarthatunk képzeletben a Messiás című oratóriumának dublini bemutatójára, dúdolva a nagyszerű nyitány különleges dallamait. Lehetséges lenne? A Vácra érkező 33. Régi Zenei Napok Fesztivál erre tesz kísérletet: hiteles, autentikus módon szólaltat meg műveket, úgy ahogy a komponista hallhatta azokat.

A Vácott első ízben megrendezésre kerülő egyhetes, zenei utazásra invitáló fesztivál központi témája Händel egy árvaház számára komponált Messiás című grandiózus műve lesz. A Duna-parti város meghitt templombelsői adnak helyet a koncerteknek, de a püspöki palota is szélesre tárja kapuit a kurzusok látogatói előtt. Korhű hangszerek, más hangképzés és más előadói attitűd jellemzi a régi korok zenéjét. Ezért is nagyon speciálisak a meghirdetett – a nagyközönség számára napijeggyel vagy passzív hallgatóként is látogatható – mesterkurzusok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Az idei évben európai mércével mérve is világklasszisokat sikerült megnyerni a régi zene ügyének: az énekkurzust a világ 20 legnagyobb szopránjának egyike, Emma Kirkby Nicholas Claptonnal, a szintén világhírű kontratenorral tartja, soha vissza nem térő lehetőséget biztosítva a régizenei tanulmányokat mesterszinten folytató hallgatóknak e kiemelkedő mesterekkel való együttműködésre. A két neves szólista a fesztivál nyitókoncertjén, június 25-én 20 órától a Fehérek templomában vezet be a Hӓndel, Purcell és Hasse és más zeneszerzők zenéjének rejtelmeibe.

A karmesterkurzust szintén új vendég, Nicholas McGegan, „generációjának egyik legkiemelkedőbb barokk karmestere” vezeti. A július 1-jei, szombat este nyolckor kezdődő zárókoncerten Händel Messiása a Capella Savaria és Purcell Kórus előadásában tölti meg korhű zenével a váci Nagyboldogasszony székesegyház monumentális tereit: a zeneszerző mester hol magasan ívelő, hol drámaian alábukó áriái és a nép hangját tolmácsoló kórusa Nicholas McGegan vezényletével szólalnak meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

A Régi Zenei Napok programjaira Vác város lakói számára 50 % kedvezményt biztosítanak a belépőjegyekből lakcímkártyájuk felmutatásával!

Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte: „Örülünk, hogy a Váci Egyházmegye támogatásával június végén idén Vácra látogat a Régi Zenei Napok. A nyáresti lelki felüdülést adó OrgonaPont sorozat a tavalyi siker után idén augusztusban visszatér a városba. Ősszel pedig új bérletet indítunk a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar társszervezésében.”

A székesegyházának hangszere is szerephez jut a Filharmónia Magyarország OrgonaPont sajátos atmoszférát teremtő, országos, tizenhét helyszínt felölelő sorozatában. A Váci Egyházmegye támogatásával létrejövő koncerten, augusztus 12-én 20 órától hegedű és orgona mesteri kettőse segítségével a Székesegyház falai között megidéződnek az orgonairodalom legnagyobbjainak darabjai. Szamosi Szabolcs orgonaművész két kiemelkedő hegedűművésszel, a Fischer Annie ösztöndíjat nyert Nyári Lászlóval és Büttner Orsolyával a Teremtés csodáit a zene nyelvén.

Ám a meglepetések ezzel még nem érnek véget: tisztelegve a város és a régió zeneértő nagyközönsége előtt, a Filharmónia Magyarország új bérletes sorozatot indít a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar társzervezésében, Vác Város Önkormányzata és a Váci Egyházmegye támogatásával. A négy hangversenyből álló 2017-2018-as évad Filharmónia bérlet keretében két koncertet ad a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar olyan neves szólisták közreműködésével, mint Megyesi Schwartz Lucia vagy Horváth István, de művész vendég lesz a váci származású Ábrahám Márta hegedűművész és a Vox Humana Énekkar is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

A sorozat egyik nagyon különleges koncertjén a nemzetközi zenei versenyek díjazottjai lépnek színpadra, közük a rendkívül kifinomult zongorajátékáról ismert, Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny győztes
Sakata Tomoki, aki már most a világ legrangosabb koncerttermeinek szólistája, csakúgy mint, Tomasz Daroch, a Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny győztese és Sylvia Olszynska, a Marton Éva Énekverseny díjazottja.

A sorozat negyedik koncertjén a csodálatos Miklósa Erika operaénekesnő és a Liszt Ferenc Kamarazenekar káprázatos hangversenyre várja Vác és a Dunakanyar közönségét.

Jegyek és bérletek válthatók a Filharmónia Magyarország budapesti irodájában (1094 Budapest, Páva
utca 10-12., Tel.: +36-1/302-4961), Vácon a Madách Imre Művelődési Központban, a Tourinform irodában
a www.jegymester.hu oldalon, valamint az ismert jegyirodákban. További információk a www.regizeneinapok.hu, a www.orgonapont.hu, valamint a www.filharmonia.hu oldalakon és a
Filharmónia Magyarország Facebook oldalán találhatók. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments