Vácott lesz látható a Trilógia a nemzethez című kiállítás

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Trilógia a Nemzethez – Csillagok születése, Csillagok Ragyogása, Csillagok kiáltása – azaz, a magyar történelem egyik legfontosabb eseménye, az egri csata jeleneteit felidéző festmények országjáró körútjának utolsó állomása lesz Vác, június 2-án, pénteken 17 órakor.

A kiállítást, melyet a Modern Művészeti Gyűjtemény fogad be (Vác, Káptalan u. 16.), Fördős Attila polgármester nyitja meg. A rendezvényen jelen lesz Kakucsi-Csernák Zoltán, Príma és Dürer díjas festőművész, a trilógia alkotója is.

AKARAT, HŐSIESSÉG, REMÉNY – Vácott az egri csata legfontosabb jeleneteit idéző, híres, monumnentális festmények. Kakucsi-Csernák Zoltán az utókornak is példaértékű, történelmi jelentőségű értékeket bemutató alkotásainak június 2-tól Magyarország egyik legnagyobb magángyűjteménye, a Modern Művészteti Gyűjtemény ad otthont.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A képek a hazai és világhírű képzőművészek, Salvador Dali, a biatorbágyi rém, azaz Matuska Szilveszter és a Munkácsy díjas Scholz Erik műveivel együtt láthatók.

A csata egy-egy pillanatát megközelítően összességében 40 négyzetméternyi vászon felületen, darabonként egy 3×6 méteres és két darab, 2×4 méteres olajfestmény mutatja be.

A képek elkészítését egy év kutatómunka előzte meg. Majd ezután újabb egy év alatt a művész 11 liter festőszer (terpentin, lenolaj), 100 tubus festék felhasználásával és csaknem 500 kilométer gyaloglással festette meg a három különböző jelenetet.

Az alkotások az egri csata 460. évfordulójára készültek 2012-ben. Kakucsi-Csernák Zoltán  művei bemutatják, hogy egy maroknyi ember hogyan óvta meg az európai kereszténységet. A napjainkban is aktuális kérdésekre választ adó rendhagyó kiállítás és a három festmény tárlatvezetéssel is látogatható. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments