Megváltoztatják az orvosi előjegyzési rendet

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Semmi nem indokolja, hogy egyetlen beteg is jövő évi, főleg hogy még annál is későbbi műtéti időpontot kapjon. Az egészségbiztosító ezért a jövőben az eddiginél is jobban kontrollálja a kórházi várólistákat, és hozzálát rendet tenni a szakrendelési előjegyzési listákban is.

Az egészségügy vezetése úgy döntött: rászorítja a kórházakat, hogy reális műtéti időpontot adjanak ki a betegeknek.A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK – volt OEP) megbízott főigazgató-helyettese, Kiss Zsolt a közelmúltban ezt azzal indokolta, hogy miközben az elmúlt években érdemben rövidültek a várólisták, és gyakorlatilag nincs olyan beavatkozás, amit ne tudnának elvégezni fél éven belül, ám egyes intézményeknél még most is látni 2019-es, 2020-as időpontokat – írja a Magyar Idők, amelynek cikkét az Infórádió szemlézte.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Jellemzően az összes műtéti előjegyzési időpontnál hamarabb sorra kerülnek a betegek, egyes intézményekben mégis irreális időpontokat adnak. Kiss Zsolt közölte: elindítanak egy nyomon követési rendszert, és ha szükséges, szankcionálni fogják azokat az intézményeket, amelyek irreális időpontokat adnak.

A szakrendelésekre szóló előjegyzési időket is lerövidítik. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a tervek szerint nem kell heteket-hónapokat várni egy-egy vizsgálatra, hanem azt is, hogy az adott napon nem fogják órákon át várakoztatni a betegeket, akiket nem lehet majd reggel 8-ra odarendelni csak azért, mert eddig úgy volt szokás. Ennek érdekében hamarosan elindul egy uniós projekt.

A szakrendelőkben évi 60-70 millió esetet látnak el, nagyobbik részüket ütemezetten. A cél azonban itt is az, hogy a szakmailag indokolt időn belül, lehetőleg órára pontosan kerüljenek sorra a páciensek. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments