NAGYRIPORT: A városépítő iskolaigazgató

VÁCI NAPLÓ/a város (Furucz Zoltán) ♥ Már évek óta kerekes-székben tölti napjait Vásárhelyi József tanár úr, de szellemileg frissen idézi vissza a távoli és közeli múlt eseményeit. Kalandos katonasors rajzolódik ki történeteiből és még kalandosabb pedagógusi pálya. Ám életének egyik legmarkánsabb lenyomata a deákvári, Cserje utcai lakótömb, amely elsőként épült összefogással a városban, s ahol harminc fiatal család talált új otthonra. Ennek most évfordulója van, hiszen éppen ötven éve költöztek be a lakók a kész házakba.

Két esztendő múlva jeles ünnep lesz Vásárhelyi József életében: akkor lesz száz éves. Bár a család emlékezete szerint szilveszter napján született, hivatalosan csak január elsején került be az esemény a kórházi naplóba.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A Vásárhelyi család a munka miatt vándorolt az országban, így a gyermek József a hét osztályt hét helyen járta ki, Sarkadról Gyulán át végül Jászberénybe vezetett az útja. Az ifjúkori szerelmek is mély nyomott hagytak életében, a négy gimnáziummal családi kapcsolatok révén elnyert kereskedelmi inasi állás ma is emlékezetes fordulat számára. A sportban is kiváló teljesítményeket nyújtott, az akkori városi lap gyakran számolt be a figyelemre méltó teljesítményekről.

Amikor Szadáról Vácra helyezték, szeretett volna letelepedni a városban. Közölték vele, hogy szolgálati lakást sajnos nem tudnak adni, vagy keres magának, vagy Szadáról jár be minden nap. Vásárhelyi József csak csóválta a fejét, s az utolsó lökést az adta meg, amikor talált egy eléggé lerobbant házat a Tabánban, amire viszont nem adtak építési engedélyt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

– Nem csak én voltam ilyen nehéz helyzetben, sok kollégám és ismerősöm volt kénytelen sokszor órákat utazni nap mint nap, hogy dolgozhasson Vácott. Ezért vettem a tanácstól négy hold földet és feladtam a Váci Naplóban egy hirdetést, hogy építőtársakat keresek. A területet felosztottuk kétszáz négyszögöles parcellákra. A tervben két és fél szobás, kétszintes, ikerházas lakások szerepeltek. A létszám hamar betelt, velem együtt harminc család vágott bele az építkezésbe – mondja a tanár úr. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments