A gluténérzékenyeknek is jár adókedvezmény

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Sokan nem tudják, pedig jó néhány betegség – többek között a gluténérzékenység – után is jár adókedvezmény. Ennek összege 2017-ben havonta 6375 forint – írja a Pénzcentrum.

Becslések szerint hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érintheti a coeilakia, vagyis a gluténérzékenység. Ez egy olyan autoimmun betegség, amely genetikai alapon, környezeti provokációra alakulhat ki – akár felnőttkorban is. Ez a betegség nem gyógyítható, csak életen át tartó diétával kerülhetők el a tünetek.

A gluténérzékenység kiváltója a gabonasikér, azaz a glutén, ami az élelmiszeripar egyik legkedveltebb adalékanyaga. Pont emiatt számos élelmiszerről le kell mondania annak, akinél diagnosztizálják a betegséget. Napjainkban egyre több gyártó ismeri fel az igényt a gluténmentes termékekre, emiatt az élelmiszerüzletek polcain és szélesedik ezeknek a termékeknek a palettája – írja a Pénzcentrum.

Sokan nem tudják, hogy bizonyos betegségek miatt adókedvezmény illeti meg őket. Fontos azonban tudni, hogy nem egy segélyről vagy támogatásról van szó, hanem az adó mértéke csökkenthető ezzel a kedvezménnyel, így csak az veheti igénybe, akinek van adóköteles jövedelme.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

A coeliakia esetén is jár a mindenkori minimálbér öt százalékának megfelelő adójóváírás. Ez 2017-ben összesen mintegy nettó 76.500 forintot jelent, vagyis havonta 6375 forinttal nőhet a fizetésünk.

Az első összeg ennek a pénznek azonban akár a sokszorosa is lehet. Ha valaki évek óta szenved olyan betegségben, ami feljogosítja az adókedvezményre, akkor a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti, a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével.

Ha valaki igényelni szeretné ezt az adókedvezményt, akkor először is szüksége lesz egy igazolásra, amelyen egy szakorvos, vagy az adózó háziorvosa igazolja, hogy valóban szenved az adókedvezményre jogosító betegségben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments