Tünetmentességük miatt is terjednek a nemibetegségek

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Egyre több a nemi beteg Magyarországon. A szifiliszt, illetve a méhnyakrákot okozó humán papillomavírust is egyre többször diagnosztizálják az orvosok – írta a Magyar Nemzet. Az InfoRádió által megkérdezett bőr- és nemigyógyász szakorvos, Várkonyi Viktória szerint ennek hátterében a szabados szexuális kapcsolatok és az óvszerhasználat mellőzése mellett még egy tényező meghúzódik.

Az elsődleges ok az, hogy túl könnyedén létesítenek ma az emberek szexuális kapcsolatot, ráadásul gyakran nem védekeznek. Az emberek promiszkuitását egyértelműen jelzik a klasszikus nemi betegségek terjedési adatai.

Az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy orális és anális kapcsolatból meg lehet kapni olyan betegségeket, mint a szifilisz, a gonorrhea vagy a HIV.

Emellett korábban nagyon jól működött a fertőző forrás felkutatása, és a fertőzött kontaktusok kezelése. De manapság nincs fertőző forrás, így aki már fertőzött, de még nem tudja, nem fogja megkapni a szükséges kezelést. Ez a nemi betegségek terjedésének másik fontos oka.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

A különféle nemi betegségek nem mindig okoznak tüneteket, ezért akkor is kellene szűrővizsgálatokra járni, ha nincs tünet.

A szexuális úton terjedő fertőzések ráadásul nemcsak intim területeken okozhatnak gondot, hanem például a torokban is – például torokfájást, és ha azzal nem nemi gyógyászhoz kerül a beteg, a vizsgáló orvos nem biztos, hogy gondol arra, hogy egy korábbi szexuális kapcsolatból származó gonococcus okozhatja a problémát.

Szifilisznél és gonorrheánál az időben felfedezett betegség száz százalékban gyógyítható, de egy újabb kapcsolatban ismét beszerezhető. Ezért kiemelten szükségesek a vizsgálatok és szűrések, de ehhez az embereknek tudatában kellene lenniük annak, hogy milyen veszélyeket rejtenek az alkalmi kapcsolatok. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments