A tavalyihoz képest nőhetnek a gázszámlák

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Évtizedek óta nem volt annyira hideg januárban, mint 2017-ben. Hiába melegszik azonban most már rohamosan a hőmérséklet, a februárban postázott gázszámlák láttán így is sok fogyasztó arcára ráfagy majd a mosoly – írja a penzcentrum.hu cikkében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) friss elemzése szerint 1985 óta nem volt olyan hideg az év első hónapja Magyarországon, mint idén. Az 1901-től tekintett rangsorban pedig a tízedik helyre fért fel a 2017-es január havi országos átlaghőmérséklet. A statisztikák szerint 2017-ben a januári középhőmérséklet, országos átlagban 4,8 fokkal maradt el a mínusz 1 fokos normálértéktől.

Hiába melegszik azonban most már rohamosan a hőmérséklet, a februárban postázott gázszámlák láttán így is sok fogyasztó arcára ráfagy majd a mosoly. A Pénzcentrum kalkulációi szerint arra, aki nem átalányon van, csúnya február vár.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A lakosság telente hozzávetőlegesen 2,5-2,8 milliárd köbméter közötti gázmennyiséget fogyaszt el. A földgázfelhasználás nagysága viszont nagymértékben függ a napi középhőmérséklettől. A tapasztalatok szerint 15,4 Celsius-fok alatt minden további egyfokos csökkenés 2,1 millió köbméterrel növeli a napi földgázfogyasztást.

Ez azt jelenti, hogy idén januárban 325,5 millió köbméterrel több gázt fogyaszthattunk el, mint a tavalyi év azonos időszakában. Tehát a 2016 januárjára vonatkozó hivatalos, 1,062 milliárd köbméteres lakossági fogyasztás idén januárban akár meghaladhatta az 1,388 milliárd köbmétert is. Vagyis bő 25 százalékkal ugrott meg a tavalyihoz képest a 2017 januári gázfogyasztás.

A fogyasztók tehát, ha előveszik a tavalyi számláikat, már ez alapján is könnyedén kiszámolhatják, mennyivel többet kell majd idén januárban fizetniük. Az egyszerűség kedvéért, ha mondjuk tavaly februárban (nem átalányon) 40 ezres számla jött, akkor idén 50 ezerre készülhet az, akinek nem változtak meg jelentősen a fogyasztási szokásai. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments