Nem kerül többe, ha elviszed az ételmaradékot

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Csökkent az éttermi szolgáltatások áfája január 1-től, de a szabályozás különbséget tesz a helyben fogyasztás és az elvitel között, így kérdéses volt, melyik kulcs szerint kell számlázni, ha a vendég nem tudta megenni a megrendelt ételt, és elcsomagoltatja. A NAV most közleményben tisztázta a kérdést.

Milyen adómértéket kell alkalmazni akkor, ha egy vendég megrendelte az ételt az étteremben, de nem tudta mindet megenni, ezért kéri, hogy a maradékot csomagolják el? – teszi fel a kérdést az adóhatóság tájékoztatója.

A tájékoztatás alapján a vevő elviteli vagy helyben fogyasztási szándéka a meghatározó. Így van ez abban az esetben is, ha az étteremben a vendég a helyben fogyasztásra megrendelt étel maradékának elcsomagolását kéri.

Ha a vendég eredeti szándéka éttermi szolgáltatás igénybevételére irányult, a megrendelt, de teljes egészében el nem fogyasztott, becsomagolni kért maradék étel nem termékértékesítésnek, hanem az éttermi szolgáltatásnyújtás részének minősül, ezért erre a 18 százalékos kedvezményes adómérték alkalmazandó. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments