Jelentősen emeli a váci dolgozók bérét is a SPAR

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Jó hír a SPAR váci üzletében dolgozóknak, hogy gyorsan és különösebb vita nélkül állapodott meg a 2017-es bérekről a SPAR és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). Pedig az ország hatodik legnagyobb foglalkoztatójának számító cégnél az idén nemcsak a garantált bérminimum, illetve a minimálbér emelkedik a jogszabályban rögzített mértékben, hanem ezen túlmenően is jelentős fizetésemelést kapnak az alkalmazottak.

A 13 ezer munkavállaló közül közel négyezren a 15 százalékkal megemelt minimálbért, illetve a 25 százalékkal magasabb garantált bérminimumot kapják. A fennmaradó csaknem kilencezer munkatárs bére pedig különböző mértékben, de egyaránt jelentősen emelkedik.

„Egy átlagszám ez esetben félrevezető lenne, de a béremelés mértékét jól érzékelteti, hogy a SPAR a tavalyi négymilliárd forint után az idén mintegy hétmilliárd forintot invesztál a bérfejlesztésbe, amit a járulékcsökkentés csak kisebb mértékben, 1,5 milliárd forint erejéig kompenzál” – mondta a Világgazdaságnak Maczelka Márk, a cég kommunikációs vezetője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A kevesebbet keresők kapják a legnagyobb emelést, de a magasabb jövedelműek fizetése is nő. A bérfeszültség elkerülése érdekében kiemelt figyelmet fordítottak a középvezetők bérének fejlesztésére is.

„Hasonló szakmai szándékokkal és elképzelésekkel ültünk le tárgyalni” – magyarázta a Világgazdaságnak a gyors megállapodást Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. A szakszervezeti vezető szerint a kereskedelemben az állandósuló létszámhiány, a nagy fluktuáció és a megnövekedett terhelés miatt nagy szükség van a jelentősebb béremelésre.

Erről a SPAR-t nem is kellett győzködni, ráadásul a cég forgalomnövekedése is lehetővé tette, hogy 2017-ben nagyobb mértékben emelje a fizetéseket. Sáling szerint az is kedvező eredmény, hogy az emelés „nem nyeli el” a cafeteriát. A SPAR minden dolgozója 100 ezer forintnyi készpénzes, béren kívüli juttatást kap az idén, a vállalatnál több mint 5 éve dolgozók pedig további 40 ezer forint értékű béren kívüli juttatást kapnak SZÉP-kártyán. Emellett megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A munkaerő megtartása érdekében a kereskedelmi cégek már tavaly az országos átlagot jóval meghaladó béremelésre kényszerültek. A Lidl például 2016-ban két lépésben, összesen 20 százalékkal emelte a fizikai munkavállalóinak bérét. A TESCO 3,5 milliárd forintot fordított tavaly bérfejlesztésre, ami átlagosan 11 százalékos béremelést jelentett 14 ezer, nem vezető beosztású munkavállaló számára.

Az Auchan átlagosan 10 százalékkal növelte áruházi dolgozóinak a bérét, emellett számos különjuttatást, többek között kiterjesztett baleset- és életbiztosítási rendszert vezetett be, így összesen 1,2 milliárd forintot fektetett be a bérfejlesztésbe. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments