Unokázós csalások: forrónyomon jár a rendőrség

unokazos-csalas-700VÁCI NAPLÓ/bűnügyek ♥ Az unokázós csalók után a mesés nyereményekkel kecsegtető szélhámosoknak is hadat üzent a rendőrség. Az átverős módszerek nyilvánosságra hozásával a zsaruk remélik, egyre kevesebben dőlnek be a jól előadott, de átlátszó történeteknek.

Országszerte több százan kaptak már olyan hívást, amelyben valamelyik mobilszolgáltató cég vagy a Szerencsejáték Zrt. munkatársának adta ki magát valaki, és örömmel közölte: Ön nyert! Nahát ez az, aminek nem szabad bedőlni!

– A legtöbb esetben pénzzel kecsegtetnek, de nyaralást és lakást is bedobtak már csalinak az elkövetők – mondta Tarcsa Csaba dandártábornok, országos rendőrfőkapitányi biztos a Zsaru Magazinnak nyilatkozva. – A sosem létező nyereményért cserébe a sértetteknek csak egyetlen dolguk volt: fizetni kellett. A regisztrációs díjnak, kezelési költségnek nevezett összeggel vagy egy telefonkártyát kellett feltölteni, vagy a megadott bankszámlaszámra utalni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Az összeg és a sértett személye is teljesen változó. A legfiatalabb károsult 11, a legidősebb 89 éves. Van, akitől háromezer forintot csaltak ki, de akadt olyan is, aki 1,3 millió forintot utalt át egy ismeretlen bankszámlára.

A zsaruk eddigi tapasztalatai alapján a trükkös csalók jól tudják, mivel lehet megfogni az embereket, hogy a zsebükbe nyúljanak. Vannak, akiknek a mobilszámát a közösségi oldalakon megosztott profiljából tudják meg. Ehhez persze jó adag információ is társul a leendő sértettről, így becsapása szinte gyerekjáték.

Pedig nem nehéz kiszúrni a csalókat, hiszen mindig pénzt akarnak. Még akkor is, amikor azt mondják, mi kapunk egy nagyobb összeget.

– A trükkös csalók felderítése országos összefogást igényel, a sértettek többnyire különböző városokban, megyékben laknak – világított rá Tarcsa Csaba. – Emiatt a nyomozáskor azoknak a mintáknak a kiszűrésére koncentrálunk, amelyek egy-egy elkövetőre jellemzők. Ehhez stratégiakutatással és hálózatelmélettel is elkezdtünk foglalkozni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Az első a gyors és helyes döntések meghozatalában támogat, a második pedig a rendszerszemléleten keresztül rávilágít a bűnözés társadalmi jelenségére, és annak komplex megoldásában segít.

– Eddigi tapasztalataink szerint a csalók többsége nem egyedül követi el a bűncselekményt, társaiknak mind megvan a saját szerepük. Felismertük továbbá azt is, ha a jogsértést a digitális világban követik el, akkor a felderítésnek erre a térre is ki kell terjednie. Előtérbe kerül az elemző-értékelő munka, amelyben napi szintű az információáramlás. A célunk ugyanis az, hogy egy tettest ne csak egyetlen bűncselekmény elkövetésével tudjunk meggyanúsítani, fedezzük fel azokat az ügyeket, amelyek szintén hozzá köthetők.

A felderítéskor a reakcióidőt is csökkenteni szeretnék. A legfőbb célkitűzésük természetesen az, hogy megelőzzék a bajt oly módon, hogy az emberek előtt lerántják a leplet a csalók trükkjeiről. Tapasztalatuk szerint, ahogy az unokázós csalásoknál is látszik, a kommunikáció, a nyilvánosság és a felvilágosítás hatására drasztikusan csökkent a befejezett elkövetések száma, a kísérleteké pedig nőtt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Valószínűleg ezért is folyamodtak újabb történet kitalálásához a bűnözők. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments