Sorban álltam dedikálásra várva a püspöki könyvbemutatón

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Ketykó István) ♥ Beer Miklós püspök Örömöt hozzak, hol gond tanyázik című új interjúkötetét december13-án Vácott, a Credo-házban Bánhidy Vajk történész, az Esztergomi Ferences Gimnázium tanára mutatta be a zsúfolásig megtelt teremben.

Elsőként Sátori Lászlóné, a Credo-ház kulturális szervezője köszöntötte a megjelenteket, Beer Miklóst, Réti József újságírót, szerkesztőt, a könyv kiadóját, Bánhidy Vajk történészt és az idei Fraknói Vilmos-díjjal kitüntetett Pálos Frigyes plébánost prépostot, művészettörténészt, a Váci Egyházmegyei Kincstár és Gyűjtemény igazgatóját.

Először egy kis muzsikával felidézték a püspök gyermekkorát. Ábrányiné Borbély Nóra zongoratanárnő két tanítványa, Csővári Katona Flóra és Seregi Henrietta zongoráztak egy-egy szép dalt, sőt egy négykezest is előadtak, amit a jelenlévők nagy tapsa követett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Ezt követően Bánhidy Vajk történész egy beszélgetésre invitálta Beer Miklóst új könyvéről, melynek szövegét Réti József jegyezte le 2016 március és augusztus között a váci püspöki palotában. Bánhidy Vajk megkérdezte a püspöktől, hogyan készült az új könyv cím- és hátlapjának fotója, ugyanis a borítón a püspök atya egy kenuban lapátol a Dunán Kismarosnál szemből fotózva, a könyv hátoldalán pedig hátulról fotózva.

A két felvételt Ungi Dániel készítette, de még kisebb fotón látható a püspök első interjúkötetének – Szeressek ott, ahol gyűlölnek – címlapfotója is. Beer Miklós sokat mesélt gyermekkoráról, édesanyjáról, az eltelt ötven évről, ugyanis 1966-ban szentelték áldozó pappá.

Közben a püspök két ismerőse egy-egy meglepetéssel szolgált Beer Miklósnak: Jakabné Kovács Márta hegedűn J.S Bach C-moll Allemande Partita című szerzeményét adta elő, utána Keszthelyi Mária Schumann: Dúdoló dalocska, valamint a Világ megváltója című ősi székely himnuszt énekelte el hatalmas tapsot kiváltva.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

A könyvbemutató után Beer Miklós derekasan állta a sarat, a dedikálásra várók, akik szép lassan az asztalához sorakoztak a kezükben egy, avagy több kötettel, hosszú sorban várakoztak

(E sorok írója – a fotózása mellett – a sor legvégén szerette volna püspök atyával dedikáltatni a váci Lyra Könyvesházban már előre megvásárolt új kötetet, de mivel vonathoz voltam kötve és láttam, hogy az egyik hölgy kezében vagy 8-10 példányt is szorongatott, ezért megkértem őt, hogy megelőzhessem őt, s ő igen kedvesen előre is engedett, sőt a könyvbemutatón fotózó Cservenák Péter profi fotóst is megkértem, hogy a saját Sony kis digitális fényképezőgépemmel készítsen pár felvételt, amikor nekem dedikálja új könyvét Beer Miklós püspök atya. Ezúttal is köszönöm Cservenák Péter egykori vasutas kollégám, barátom kedvességét. Jelentem: a fotók igen jól sikerültek rólam és a püspök atyáról.) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments