Napkollektorokkal akar vizet melegíteni a váci kórház

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Minden kórház pályázott arra a 15 milliárd forintra, amelyet az év végi kórházkonszolidáció részeként osztanak szét az intézmények között; 324 pályázatot tudnak támogatni. A váciak sem maradtak ki a sorból. Sámoly György főigazgató arról tájékoztatta lapunkat, hogy a váci kórház által benyújtott kilenc pályázat közül három került támogatásra.

Egy-egy kórház több ötlettel is pályázhatott, így összesen 810 pályázat érkezett, amelyeknek 54 milliárd forint volt a támogatási igényük, ezek közül 324 pályázatot bíráltak el, kimerítve a rendelkezésre álló 15 milliárd forintos keretet.

Ez év novemberében az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók működési támogatásáról szóló 388/2016. (XII) Korm.rendelet alapján a Jávorszky Ödön Kórház egyedi támogatási kérelmet nyújtott be az Állami Egészségügyi Ellátó Központ felé az egészségügyért felelős miniszternek címezve, a fenntartó működését célzó szakmai, gazdasági és strukturális intézkedései támogatása céljából.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

1. Központi Sterilizáló műszerfejlesztése

A projekt során beszerzésre kerülő plazma sterilizáló egyrészt garantálja a biztonságos betegellátást, valamint a működési ciklus ideje lehetővé teszi a minimális eszközellátottság mellett, a műtétes szakmák folyamatos steril eszközellátását. Ez az alkalmazott technológia  javítja a gyógyító ellátások működési hatékonyságát, az egészségügyi ellátások intézmények közötti megszervezését, illetve a kiszolgáló területek hatékonyságának fokozását. Az elnyert támogatási összeg 34.290.000 Ft.

2. Napkollektorok beiktatása hálózati melegvíz (HMV) rendszerbe

A megújuló energiák hasznosításával a használati melegvíz termelés energiaköltsége jelentősen csökkenthető lesz a hőközpont feletti tetőn elhelyezendő napkollektorokkal. A projektben 91 db napkollektor kerül beiktatásra a jelenlegi HMV rendszerbe. Az elnyert támogatási összeg 57.150.000 Ft.

3. Légtechnikai rendszerek korszerűsítése

A projekt keretén belül többek között a központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály és a központi műtő folyadékhűtőjének cseréjére kerül sor, melynek célja a  hatékonyság növelése, valamint az üzembiztonság fokozása. Az elnyert támogatási összeg 15.240.000 Ft.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

A projekteket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza, a megvalósításokra fordítható összegek 2017. június 30-ig használhatók fel – tájékoztatta a Váci Naplót Sámoly György.

A kormány döntése értelmében 45 milliárd forintot kapnak a kórházak adósságrendezésre, ezt az összeget közvetlenül a 30 napon túli szállítói tartozások kiegyenlítésére kell fordítaniuk, további 15 milliárd forintra a működés hatékonyságát növelő programokra pályázhattak. Ezeken felül plusz 10 milliárd forinttal emelték az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző kasszáját. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments