„Csak egyszerűen!” – a váci kézis látta a bajokat

VÁCI NAPLÓ/sport (Gyuris Zoltán) ♥ Rendkívül nehéz körülmények között várta a tizenkettedik női kézilabda-Európa-bajnokságot a magyar válogatott, hiába foglalta el a kispadot az a szakember (Kim Rasmussen), aki az elmúlt egy év során kétszer is borsot tört az orrunk alá.

A legjobb átlövőink már az ősz folyamán kidőltek, Tomori Zsuzsa pedig azóta nem állhat edzői rendelkezésére, amióta a jelenlegi szövetségi kapitány először tréfálta meg a magyarokat, amely a jelenlegi váci szakmai igazgató, Németh András akkori állásába is került.

„A magyar kézilabda-válogatottól szinte mindig az az elvárás, hogy a legjobbak között végezzen!” Ezt a mondatot még az Ipress Center-Vác vezetőedzője nyilatkozta nekünk, mikor a városi klubnál érdeklődtünk a szakemberektől, játékosoktól, hogy mire mehet a nemzeti együttes a Svédországban megrendezésre kerülő tornán. Akkor minden magyar magabiztosan várta a kontinensviadalt, hiszen előtte egy-másfél héttel magabiztosan vertük Kolozsváron Romániát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

Legjobban a klub montenegrói válogatott (alapból) átlövője, Sara Vukcevic állapította meg azt a tényt, amellyel mi is szembesültünk az első, csehek elleni összecsapáson. A délszláv lány már hat éve játszik Magyarországon, főképp védekezésben, így rendkívül alaposan kiismerhette átlövőink teljesítményét, gyengéit.

Mint akkor elmondta: a magyar átlövők rendkívül bizonytalanok, sikertelen helyzetkihasználás esetén gyorsan széteshet a játékuk. Ezt főképp az újonc, Kovács Anna teljesítményében vélhettük felfedezni, aki az NB I-ben meggyőző teljesítményt nyújtott a Dunaújváros színeiben, azonban nemzetközi szinten, mintha valami nem menne. Viszont mellette – a korábban világ legjobbjának megválasztott – Görbicz Anita, és – a váciak által a ferencvárosi játéka során is a saját lányunkként szeretett – Hornyák Dóra is sokszor bizonytalan volt a fallal szemben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

A másik egykori váci leány, Klivinyi Kinga viszont talán túlságosan tele volt önbizalommal, amely a pontatlan átlövéseiben és néhány bombagóljában csúcsosodott ki. Az egyetlen tapasztalt átlövő, Triscsuk Krisztina pedig sérülten vállalta a játékot.

Jött az utolsó csoportmeccs, amelyen már nem volt elég egy szimpla győzelem. „Az ellenféltől érkezett kémünk”, Sara Vukcevic hasonlóan vélekedett hazája alaposan megfiatalított válogatottjáról (amely a legnagyobb sztárjai nélkül érkezett Malmöbe) mint az átlövőinkről. És végre volt kapusa a válogatottnak! Janurik Kinga alaposan megbabonázta az ellenfelet és összesen 14 gólt kapva, megóvta a mieinket a hatalmas szégyentől és győzelemre vezette a csapatot!

A magyar drukkerek pedig megkönnyebbülhetnek, hogy nem kellett egyből hazajönnie a csapatnak, hanem a lányok utazhatnak Helsingborgba, a középdöntőre, ahol sajnos nem találkozhatnak a Sonja Basiccsal felálló horvátokkal, akik negyedik helyen végeztek csoportjukban Norvégia, Oroszország és Románia mögött.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

Ha már Basic szóba került, meg kell említeni, hogy az Ipress Center-Vác másik Eb-n szereplő játékosa, Sanja Radosavljevic tevékenyen hozzájárult ahhoz, hogy Szerbia csoportelsőként juthasson a második körbe, Svédországot, Spanyolországot és Szlovéniát maguk mögött tudva.

A torna a magyarok számára vasárnap folytatódik, ám a középszakaszba nem vittünk magunkkal pontokat. Majd kiderül mire lesz ez elég, de az biztos, elég nehéz meccsek várnak Mészáros Reáékra, de legalább Rasmussen mester már számíthat a románok ellen megsérülő Szucsánszki Zitára, amely újabb variációkkal segítheti a támadójátékot! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments