“Csak egyszerűen!” – a váci kézis látta a bajokat

VÁCI NAPLÓ/sport (Gyuris Zoltán) ♥ Rendkívül nehéz körülmények között várta a tizenkettedik női kézilabda-Európa-bajnokságot a magyar válogatott, hiába foglalta el a kispadot az a szakember (Kim Rasmussen), aki az elmúlt egy év során kétszer is borsot tört az orrunk alá.

A legjobb átlövőink már az ősz folyamán kidőltek, Tomori Zsuzsa pedig azóta nem állhat edzői rendelkezésére, amióta a jelenlegi szövetségi kapitány először tréfálta meg a magyarokat, amely a jelenlegi váci szakmai igazgató, Németh András akkori állásába is került.

“A magyar kézilabda-válogatottól szinte mindig az az elvárás, hogy a legjobbak között végezzen!” Ezt a mondatot még az Ipress Center-Vác vezetőedzője nyilatkozta nekünk, mikor a városi klubnál érdeklődtünk a szakemberektől, játékosoktól, hogy mire mehet a nemzeti együttes a Svédországban megrendezésre kerülő tornán. Akkor minden magyar magabiztosan várta a kontinensviadalt, hiszen előtte egy-másfél héttel magabiztosan vertük Kolozsváron Romániát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Akármit tett, nem tudott előzni - nem jutott tovább

Legjobban a klub montenegrói válogatott (alapból) átlövője, Sara Vukcevic állapította meg azt a tényt, amellyel mi is szembesültünk az első, csehek elleni összecsapáson. A délszláv lány már hat éve játszik Magyarországon, főképp védekezésben, így rendkívül alaposan kiismerhette átlövőink teljesítményét, gyengéit.

Mint akkor elmondta: a magyar átlövők rendkívül bizonytalanok, sikertelen helyzetkihasználás esetén gyorsan széteshet a játékuk. Ezt főképp az újonc, Kovács Anna teljesítményében vélhettük felfedezni, aki az NB I-ben meggyőző teljesítményt nyújtott a Dunaújváros színeiben, azonban nemzetközi szinten, mintha valami nem menne. Viszont mellette – a korábban világ legjobbjának megválasztott – Görbicz Anita, és – a váciak által a ferencvárosi játéka során is a saját lányunkként szeretett – Hornyák Dóra is sokszor bizonytalan volt a fallal szemben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Frick Sándort köszöntötték a váci labdarúgás ünnepén

A másik egykori váci leány, Klivinyi Kinga viszont talán túlságosan tele volt önbizalommal, amely a pontatlan átlövéseiben és néhány bombagóljában csúcsosodott ki. Az egyetlen tapasztalt átlövő, Triscsuk Krisztina pedig sérülten vállalta a játékot.

Jött az utolsó csoportmeccs, amelyen már nem volt elég egy szimpla győzelem. “Az ellenféltől érkezett kémünk”, Sara Vukcevic hasonlóan vélekedett hazája alaposan megfiatalított válogatottjáról (amely a legnagyobb sztárjai nélkül érkezett Malmöbe) mint az átlövőinkről. És végre volt kapusa a válogatottnak! Janurik Kinga alaposan megbabonázta az ellenfelet és összesen 14 gólt kapva, megóvta a mieinket a hatalmas szégyentől és győzelemre vezette a csapatot!

A magyar drukkerek pedig megkönnyebbülhetnek, hogy nem kellett egyből hazajönnie a csapatnak, hanem a lányok utazhatnak Helsingborgba, a középdöntőre, ahol sajnos nem találkozhatnak a Sonja Basiccsal felálló horvátokkal, akik negyedik helyen végeztek csoportjukban Norvégia, Oroszország és Románia mögött.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Több száz ok, hogy miért jógázzunk?

Ha már Basic szóba került, meg kell említeni, hogy az Ipress Center-Vác másik Eb-n szereplő játékosa, Sanja Radosavljevic tevékenyen hozzájárult ahhoz, hogy Szerbia csoportelsőként juthasson a második körbe, Svédországot, Spanyolországot és Szlovéniát maguk mögött tudva.

A torna a magyarok számára vasárnap folytatódik, ám a középszakaszba nem vittünk magunkkal pontokat. Majd kiderül mire lesz ez elég, de az biztos, elég nehéz meccsek várnak Mészáros Reáékra, de legalább Rasmussen mester már számíthat a románok ellen megsérülő Szucsánszki Zitára, amely újabb variációkkal segítheti a támadójátékot! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!