A váci Tesco vezetője is utál élelmiszert kidobni

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ A világ élelmiszerkészletének harmada kerül szemétbe, és csak az Európai Unió tagállamai összesen közel 100 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente. A Tesco az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása érdekében elkötelezte magát, hogy jótékony célra ajánlja fel az áruházaiban napi rendszerességgel visszagyűjtött élelmiszer-felesleget.

A kezdeményezéshez novembertől a váci Tesco is csatlakozott, a felajánlott élelmiszereket az Élelmiszerbank helyi partnerszervezete fogja eljuttatni rászorulók részére.

„A Tescónál elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a vállalatok szükségtelenül pazarolják az élelmiszert, miközben a saját közösségünkben is oly sok ember nem jut elegendő ételhez. Osztozunk annak felelősségében, hogy a pazarlást megállítsuk. Én személy szerint is utálok élelmiszert kidobni, éppen ezért büszke vagyok arra, hogy lehetőségünk van tenni ez ellen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Örülünk, hogy az áruházunkban keletkező élelmiszer-felesleg adományozásával nemcsak számos rászorulónak segíthetünk, de az élelmiszerhulladékot is csökkenthetjük” – hangsúlyozta Varga Anikó Mariann, a váci Tesco vezetője.

A Tesco feladatának tekinti, hogy fellépjen a működése során keletkező élelmiszer-pazarlás ellen, és osztozik annak felelősségében is, hogy termőföldtől az asztalig, vagyis az élelmiszerellátási-lánc egészében és a háztartásokban jelentkező pazarlás mértékét is mérsékelje. Globális célja, hogy a Tesco áruházakban egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer se vesszen kárba.

Az áruházlánc 2013 óta működik együtt a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, amelynek keretein belül munkatársai napi rendszerességgel összegyűjtik a már nem eladható, de emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket, elsősorban a belső pékségben sütött pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Az összekészített élelmiszereket minden esetben, így Vácon is az Élelmiszerbank partnereként működő, szociális munkát végző, karitatív szervezet elszállítja, és még aznap átadja rászorulóknak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A váci Tesco csatlakozásával együtt 93-ra nőtt azon hazai áruházak száma, amelyek részt vesznek az élelmiszer-mentő programban. Az áruházlánc célja, hogy 2020-ra minden közép-európai áruháza jótékony célra tudja felajánlani az élelmiszer-felesleget. 2016 nyaráig a közép-európai Tescók több mint 5000 tonna élelmiszert adtak át, ami közel 13 millió adag ételnek felel.

Magyarországon 2016 október végéig 2703 tonna felesleget gyűjtöttek össze és adományoztak rászorulóknak az Élelmiszerbankkal való együttműködés keretében. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments