Takarítottak: a Rózsakert rózsái is készülnek már a télre

rozsakert-takaritasVÁCI NAPLÓ/a város ♥ A Ligettakarítással kezdődött sok-sok évvel ezelőtt, az a környezeti nevelési tevékenység, amikor az iskolások segítségével sikerül egy-egy közterületet szebbé tisztábbá tenni. A Rózsakert is ilyen, aminek a takarítását Pető Tibor alpolgármester, a körzet képviselője kezdeményezett.

Amikor egyszerre lehullanak a levelek, és elkezdődnek az esőzések gyorsan kell cselekedni, mert a nedves avar könnyen a parkok, sétányok útjaira rothad, síkos balesetveszélyes helyzetet hozva létre. Ennek apropójából szerveztek hétvégére a kertbe takarítási programot, mely ráférne a város még számos közterületére is.

A rendezvény keretében számos általános- (Árpád, Juhász, Karolina, Radnóti általános iskolák) és középiskola (Madách, Boronkay, mezőgazdasági, keri, közgazdasági középiskolák) diákjai jöttek el, hogy ki-ki felkészültségének megfelelően segítsen a Rózsakert szebbé tételében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Az avar összegyűjtése során két konténert, két óriászsákot, és több mint 350 szemeteszsákot sikerült teleszedni avarral, amiket elszállítva komposztálni fognak. A parkban lévő szemetet (4 zsákkal) külön gyűjtötték össze.

Míg a kisebbek avart gyűjtöttek, a nagyobbak, a mezőgazdasági szakközépiskolás tanárok és diákok segítségével a rózsáikat vették kezelésbe. Metszéssel és a rózsatövek földdel való takarásával készítették fel a virágokat a télre.

Az általános iskolások egy csoportja a program hagyományainak megfelelően egy madárodút készített és megkereste a legmegfelelőbb helyet ahhoz, hogy tavaszra benépesülhessen. Az idén az Árpád fejedelem Általános Iskola diákjai fogadták örökbe a park új madárfészkelési helyét, és a következő évben figyelemmel fogják kísérni az odú életét.

És ahogyan ez szokott lenni, mire az utolsó zsákot is teleszedték avarral, el is eredt az eső. Szerencsére csak akkor, amikor már a diákok befejezték a programot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Az önkormányzat által szervezett takarításhoz az eszközöket a Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány, a Váci Hulladékgazdálkodási Kft biztosították. A programot Benyó Balázs, Jászai Péter igazgatók és Mezei Helga főkertész segítették, akiknek ezúton is köszönik segítségüket a szervezők.

Pető Tibor alpolgármester köszönetét fejezte ki és bízik benne, hogy a diákok lelkesedése, megmarad és segítik a várost jövő évben is abban, hogy közterületei tisztábbak barátságosabbak legyenek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments