Romsics Ignác Trianonról: tények és tévhitek (hang)

romsics-ignac-eloadasa-a-konyvtarban-700VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Jól megfér egymás mellett a könyv és a tudomány: a Katona Lajos Városi Könyvtárban ismét nagyon sokan voltak kíváncsiak a soron következő előadásra, amelyet Romsics Ignác, a kiváló történész tartott Trianonról. Akkora volt az érdeklődés, hogy aki be akart jutni, annak előzetesen regisztrálnia kellett.

Romsics Ignác neve még a tudományoktól távolabb álló, de a gondolkodást nem felesleges időtöltésnek tartó emberek körében is jól cseng. A XX. századot kutató történészre jellemző a tényszerűség, amely manapság gyakran eltűnik még a szakmai fórumokról is.

Fő kutatási területe az elmúlt század magyar politikatörténete, különös tekintettel a két világháború közötti időszakra. Külön foglalkozott Bethlen István életével és politikájával. Kutatásai a nagyhatalmak Magyarországgal kapcsolatos politikájának kérdéseire is kiterjednek. Nagy jelentőségű munkája a XX. századi magyar történelmet taglaló monográfiája, amely több kiadást is megélt és amelyet alapműként forgatnak az egyetemeken.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

A trianoni békeszerződés a magyar történelem egyik legdramatikusabb eseménye, amelyhez talán csak Mohács hasonlítható – vezette fel a témát Romsics Ignác. Az ország elveszítette területének és lakosságának közel kétharmadát, olyan országrészeket, amelyeken akkor is, ma is nagyon sok magyar él.

Éppen ezért ezen esemény köré nagyon sokrétű mitológia szövődött, magyarázatot keresve arra, hogy mi és miért történt. „Vajon az lehet a végkifejlet oka, hogy Károlyi Mihály eladta a hazát, vagy a szabadkőművesek tették ugyanezt, vagy mert a román kéjnők jól mozogtak a párizsi diplomaták ágyában, vagy mert összekeverték az egyik folyót a másikkal, Budapestet Bukaresttel?” – fogalmazta meg az előadó, utalva a tényeket nélkülöző véleményekre.

Hallgassa meg az előadás hangfelvételét, amelyet csak a Váci Napló online oldalán talál meg!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments