Még jelentkezhetsz a váci Kaleidoszkóp Versfesztiválra

lutter-imre-es-kinizsi-otto-a-kaleidoszkop-dijak-atadasakor-700VÁCI NAPLÓ/kultúra (Fehérvári Fruzsina) ♥ Három napon át, november 25-től 27-ig a verseket, versírókat és versmondókat ünneplik a Váci Dunakanyar Színházban a Kaleidoszkóp Versfesztiválon, Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjén.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának apropóján Forr a dalom, Shakespeare halálának 400. évfordulójának alkalmából A Szonett dicsérete címmel rendeznek vers- és prózamondó, valamint verséneklő, szonetténeklő és szonettmondó versenyt. A versenyre életkorra való tekintet nélkül, határon belülről és kívülről bárki jelentkezhet november 21-ig. Jelentkezni itt lehet!

Meglehetősen nagy művészi szabadságot engednek a művek választása és feldolgozási módja terén minden nevezőnek, hiszen hitvallásuk szerint az irodalom, a vers nem egy kötelezően megtanulandó valami, amit az iskolából hozunk, hanem természetes, hétköznapi emberi érzések tiszta nyelvvel, költői eszközökkel való profi megfogalmazása.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

A versmondás pedig nemcsak az, amikor kiáll egy ember a pódiumra és szaval, hanem aki mozgáskoreográfiában, zenében, társas előadóestben, meghökkentő performanszban, tehát versszínházként mutatja be, amit gondol vagy érez a versekben. A vers tehát nem halott, hanem a hétköznapok állandósága és a pillanat története, azok kaleidoszkópja, minden részletével.
Ennek szellemében a versenyen kívül is sokszínű programokkal várják az érdeklődőket.

A Váci Dunakanyar Színházban lesz a magyarországi bemutatója az Első Magyar Versszínház amerikai turnéról visszatért Szabadnak születtem című előadásának, Pankotay Péter és Lutter Imre közreműködésével. Újszerű, egyedi versszínházi performanszt mutat be a Magyar Versmondók Egyesületének fiatal társulata Mindig új élet lesz a vérből… címmel, Bakos-Kiss Gábor színművész, a Nemzeti Színház társulati tagjának rendezésében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A Kávészünet zenekar slam poetryvel ötvözött lemezbemutató koncertet ad, Presser Gábor, Dusán és Demjén Ferenc dalszövegeiből készült önálló estjével fellép R. Kárpáti Péter, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze, Pregitzer Fruzsina pedig Mécs László költő tanár életművéből válogatva ad elő pódiumi estet.

Kiállítás nyílik az 1956-os eseményekhez kapcsolódó költészeti alkotások nyomán, és a Nemzeti VERSeny versfilmes műveiből, versklipjeből is láthatnak válogatást a versek szerelmesei. (képünkön: Lutter Imre és Kinizsi Ottó a-Kaleidoszkóp díjak átadásakor 2010-ben Pécsett)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments