Budapestről terjedhet Vác felé a márványpoloska

azsiai-marvanypoloska-700VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Egyre terjed Magyarországon is az ázsiai márványpoloska, amely komoly károkat okozhat a mezőgazdaságban is – írja az Origo. Egyelőre azért nincs hír jelentősebb kártételekről, mert a rovar nálunk csak néhány éve bukkant fel, és vélhetően még nem jutott el nagyobb számban vidéki termőterületekre.

Az Egyesült Államokban és például Észak-Olaszországban azonban már komoly károkat okozott a gyümölcsültetvényekben. A szakemberek szerint csak idő kérdése, mikor jelenik meg Budapest környékén, ezért fel kell készülni rá, hogy a váci kiskertekben, a mezőgazdasági területeken is felbukkannak.

Az ázsiai márványospoloska Ázsiából valószínűleg a kereskedelmi szállítmányokkal érkezett az Egyesült Államokba, majd Európába. Nemcsak élelmiszer- vagy növényszállítmányokkal lehet behurcolni, hanem gyakorlatilag bármilyen áruval, illetve akár autókban is képes potyautasként utazni. Éppen ezért elsősorban a nagy tranzitkereskedelmi központokból, a nagyvárosokból terjed a vidék felé, és nem fordítva. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments