Az öregebbek kevesebbet keresnek a negyveneseknél

oreg-es-fiatal-kavezik-egyutt-700VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Egy új kutatás szerint a legtöbbet a 40 körüli munkavállalók keresik, a legkevesebbre pedig az 55 év felettiek és a pályakezdők számíthatnak. A fiatal álláskeresőknek azonban fontosabb a pénz.

A Fizetesek.hu online bérfelmérés legújabb kutatása szerint a legtöbbet ma Magyarországon a 35-44 éves munkavállalók keresik: a bruttó átlagfizetésük 345 ezer forint. A képzeletbeli dobogó második fokán a 25-34 évesek vannak havi 315 ezer forintos bérrel, míg a 45-54 évesek átlagosan 300 ezer forintot vihetnek haza.

Őket messze lemaradva követi a munkaerőpiac két legveszélyeztetettebb korcsoportja: az 55 év feletti munkavállalók, illetve a 25 év alatti fiatalok. Az előbbi csoport várható fizetése bruttó 250 ezer forint, az utóbbié pedig 210 ezer. A felmérésből jól látszik, hogy a pályakezdők a tapasztalatlanságuk miatt, az idősebb dolgozók pedig a korukat érintő megkülönböztetés miatt kerülnek hátrányos helyzetbe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Vannak azonban olyan területek, ahol mindkét korcsoport előnyöket élvezhet. A pályakezdőket örömmel vadásszák le például az informatikai, mérnöki cégek nem csak állásbörzéken, hanem különböző gyakornoki programokon keresztül is.

A szakmunkások körében pedig akkora a hiány, hogy az iskolából kikerült fiatalokra és a tapasztalt szakemberekre is hamar lecsapnak a munkaerő-közvetítő cégek. De nem csak a diplomásoknak és szakmunkásoknak vannak lehetőségeik. Nagy a munkaerőhiány a kiskereskedelemben is – írja a Világgazdaság. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments