Születésnapi díszszemlén vonul a huszár bandérium

vaci-huszarok-700VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Huszonötödik születésnapját ünnepli ma, szombaton a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium. E jeles évforduló alkalmából délután három órakor vonulnak be a dóm előtti térre, ahol díszszemlét tartanak, majd a zászló megáldása után együtt ünnepel a csapat a püspöki palotában.

Az egyesület 1989-ben alakult meg, majd 1991-ben a Pest Megyei Bíróság által hivatalosan is bejegyzésre került, mint Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium. A szervezetet egy, a történelem és a lovas hagyományok iránt érdeklődő baráti társaság hozta létre. A huszárság és a nemzetőrség megalakulását követően a tüzérségükkel lett teljes a csapat.

„Elsősorban az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc korszakát felölelő eseményekkel kapcsolatos katonai hagyományokat idézzük fel, de nyitottak vagyunk más magyar vonatkozású korszakokra is. Kalandoztunk már a kuruc- és Napóleon-kori csatákban is és a Kiegyezést követő korszak katonai kötődésű eseményein is részt vettünk már” – írják bemutatkozásukban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

„Egyesületünk politikától, politikai pártoktól független. Célunk a lovas és katonai hagyományok ápolása, nemzeti értékek fennmaradásának elősegítése, a történelmi és kegyeleti emlékápolás” – teszik hozzá.

A szombati díszszemle egy látványos eleme lesz a huszonötödik születésnapi ünnepségnek, érdemes megnézni a huszárok és más alakulatok felvonulását. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments