Szombaton nyílik a Nyírő Józsefet bemutató fotókiállítás

nyiro-jozsef-kos-karoly-kemeny-janos-es-dsida-jeno-tarsasagaban-700VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Október 15-én szombaton 13 órakor nyílik a művelődési központban a Nyírő József életét bemutató fotódokumentációs kiállítás. Az anyag a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet – Kováts Árpád Fénykép Műterem gyűjteményéből származik.

Nyírő József életútjának értékelése még ma is vitákat vált ki, hiszen egyesek azzal vádolják, hogy erősen németbarát politikát folytatott újságíróként is a második világháború időszakában. Mások írói tevékenységét emelik ki, és ennek sikereit helyezik előtérbe.

1920-ban a Haldoklik a székely című novellájával megnyerte a Zord Idő pályázatát, majd az Ellenzék novella-pályázatán első díjat kapott az Értelek virág és a Rapsonné rózsája című elbeszélése. 1923 és 1924 között a kolozsvári Pásztortűz című irodalmi és közművelődési folyóirat főszerkesztője volt. Az Erdélyi Szépmíves Céh egyik alapítója, az Erdélyi Irodalmi Társaság és a Kemény Zsigmond Társaság tagja volt. 1924-ben jelent meg Jézusfaragó ember című novellagyűjteménye, amely sikert aratott mind Erdélyben, mind pedig Magyarországon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Művei elsősorban erdélyi témákkal foglalkoznak, kiadásukat a román és magyar kommunista rendszerek betiltották. Nyírő Józsefet, akárcsak Wass Albertet, a román kultúrpolitika több évtizede háborús bűnösnek, antiszemitának nevezi. A róla elnevezett intézmények, utcák átnevezését szorgalmazza – írja a Wikipédia.

Hosszas betegség után 1953 októberében hunyt el egy madridi klinikán. Síremléke a madridi Almudena temetőben áll.

A most nyíló váci kiállításon Retzler Péter, a művelődési központ igazgatója mond köszöntőt, majd Fördős Attila polgármester nyitja meg a tárlatot. A kiállítás november 8-ig lesz megtekinthető. (képünkön: Nyírő József Kós Károly, Kemény János és Dsida Jenő társaságában)

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments