Mobiloddal ellenőrizd az őstermelőket a váci piacon

vaci-piac-700Érdekes látvány lehet majd a váci piacon, amikor a vásárlók mobiltelefonjukat használva egy szempillantás alatt ellenőrizhetik, hogy a pult másik oldalán ezt-azt árusító gazda valóban őstermelő-e, aki rendelkezik mindenféle engedéllyel, vagy illegális árus. Merthogy október 1-től erre is lehetőség van.

Csaknem 190 ezer új, kártya alapú őstermelői igazolványt juttatott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az őstermelőknek az elmúlt hetekben. Október 1-től már csak ezek a kártyák érvényesek a július végéig igényelt ideiglenes igazolványok helyett, így a NAK szerint erősödik a tisztességes termelők piaci helyzete, és hatékonyabbá válik a fellépés az illegális árusokkal szemben.

Továbbá a vásárlók akár mobiljukkal is ellenőrizhetik a kamara által kifejlesztett okostelefonos alkalmazással, illetve internetes felületen, hogy valós őstermelőtől és az általa előállítható terméket vesznek-e.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

Az új típusú őstermelői igazolvány egyben adathordozó is, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásában szereplő összes, az őstermelőre vonatkozó adat elérhető a hatóságok számára a kártya adattároló chipjén.

Az új kártyákkal a NAK célja többek között az, hogy erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és vásárlók közötti bizalmat, továbbá a termékek nyomon-követhetőségén keresztül támogassa az élelmiszerbiztonságot. Emellett a gazdaság fehérítését is elősegíti, ugyanis a hatóság általi célzott ellenőrzéseken túl immár a termelők, fogyasztók, felvásárlók is hozzáférhetnek az őstermelők legfontosabb adataihoz.

Az új rendszer a jogkövető őstermelők számára nem hátrányt, hanem egyértelműen előnyt jelent, növelve a csalók kiszűrésének hatékonyságát – írja az Agrárszektor cím online szaklap..

A NAK nyilvános őstermelői adatok lekérdezését lehetővé tevő okostelefonos alkalmazása és internetes felülete már szeptember elejétől elérhető. Segítségükkel a vásárló vagy üzleti partner le tudja kérdezni az őstermelő nevét, ellenőrizheti, hogy érvényes és hatályos igazolvánnyal rendelkezik-e.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

Az alkalmazás egyebek közt kilistázza az őstermelő által termesztett növények és az általa vadon gyűjthető termékek körét, továbbá azt is, hogy milyen állatokat tart, illetve milyen növényi és állati eredetű termékeket értékesíthet. Az ingyenes alkalmazás egyelőre androidos okostelefonokra érhető csak el, de rövidesen iOS készülékekre is letölthető lesz. Emellett a kamara internetes portálján is ellenőrizhetők az őstermelői adatok. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments