Közmunkában gyártanak párnát, szőnyeget Kismaroson

kismarosi-szovo-es-varro-muhelyVÁCI NAPLÓ/régió (Furucz Anita) ♥ Párnák, takarók, tányéralátétek, kézzel szőtt szőnyegek, lábtörlők sorakoznak a polcokon. Kismaroson kitaláltak valami jót, valami egyedit, de mégsem újat. A Start munkaprogram keretében ugyanis létre hoztak egy szövő és varró műhelyt, ahol jelenleg heten dolgoznak.

A kulturáltan kialakított kis helységben, a kismarosi IKSZT házban éppen szünetet tartanak a varrónők, ekkor beszélgettem velük.

Kissé nehezen nyíltak meg, amikor első kérdésemet feltettem: honnan jött az ötlet egy ilyen műhely létrehozására? Mint kiderül, egyikőjük varrószakkört tartott korábban, és az akkori művelődési ház vezetőnek jutott eszébe, hogy pályázniuk kellene. Támogatást azonban csak olyan szervezetek kaphatnak, akik valamilyen produktumot létre hoznak. Így indultak el még májusban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

– Eleinte mi sem hittünk benne, hogy sikerül elindítani az egészet – mondja egyikük.
A program februárig tart, addig szeretnék, ha beindulna az üzlet, hiszen ettől függ a további fennmaradásuk.

– Februárig  bizonyos kvótákat teljesítenünk kell, a varró részlegen 1500 darabot, a szövő részén pedig 200 darabot kell elkészítenünk – mondta a varroda vezetője.

baglyokJelenleg a gyerekmintás párna a befutó, hiszen abból gyártanak a legtöbbet, de rendeltek már terítőket, tányéralátéteket, babzsákokat, táskákat vagy suszterkötényt is. Jelenleg készül egy babzsákfotel, puff is, de sváb blúzokon is dolgoznak a lányok és készülve a Mikulásra már zsákokat is gyártanak.

A műhelyben hozott és helyben meglévő anyagokat is felhasználnak, és igyekeznek a vevő igényeinek megfelelni. De nem csak új dolgokat készítenek, hanem javítanak, felvarrnak ruhákat, függönyöket is. Megrendelőik között van nemzetiségi önkormányzat, iskola, étterem is, de várják a további lehetőségeket is, hiszen kapacitásuk még lenne a gyártásra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A szebbnél szebb szőnyegek, terítők, párnák és egyéb csecse-becsék megvásárolhatóak a Kismarosi Teleházban, vagy a vele szemben lévő Művelődési Házban. Szívesen fogadnak megrendeléseket is. A Facebookon is megtalálható a lelkes kis csapat Kismarosi szövő és varró műhely néven. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments