A megyének 80 milliárdot adnak – mennyi jut Vácnak?

onallo-pest-megye-terkeppel-vezetok-700Átírta a kormány a Pest megyei fejlesztések ütemezését, így lehetőséget kapott arra a nemzetgazdasági tárca, hogy immár 2018-ig teljes mértékben elossza azt a 80 milliárdos keretet, amelyet Budapest és a megye különválása miatt kieső uniós pénzek kompenzálására szánnak. Hogy ebből mennyi juthat Vácnak, az még egyelőre nem tudható.

A június 13-án kelt kormányhatározat többek között azt rögzítette, hogy a következő időszakra szóló éves költségvetési törvényekben a Pest megyei fejlesztések fejezetre mennyi költségvetési forrást kell biztosítania a Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

Eszerint idén 2 milliárdos, jövőre 14 milliárd forintos, 2018-2021 között pedig évente 16 milliárd forintos büdzséforrást kell arra a célra szánni (összesen 80 milliárdot), hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban korlátozott EU-forrásokat kapó Pest megyei térséget, annak cégeit és intézményeit kompenzálja a kormány.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Ehhez képest tehát jókora lemaradást mutatott volna annak a 80 milliárdnyi hazai forrásnak a kifizetési ütemezése, amelyet éppen az alacsony EU-támogatások miatti kompenzációként fizetnek ki. Ezt az ütemkülönbséget írta viszont át a múlt pénteki frissebb kormányhatározat. Eszerint már az idén 5 milliárd forintig vállalhat kötelezettséget az NGM a Pest megyei fejlesztésekre, majd jövőre további 25 milliárd forintnyit, 2018-ban pedig akár további 50 milliárd forintnyit is, és így 2018 végére elfogyhat a 80 milliárdos keret – írja a Portfolió internetes magazin, amelynek cikkét a megyeháza idézi.

A friss kormányhatározat azt is rögzíti: „alapvetően pályázati úton, kivételesen indokolt esetben egyedi döntés alapján” lehet kiosztani a 60 százalékban gazdaságfejlesztési célokra szánt 80 milliárd forintos kompenzációs keretet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Mivel városunkban is vannak már jelentős mértékben előkészített, de pénz híján eddig el sem kezdett fejlesztési tervek, várható, hogy ha a pályázati kiírások lehetővé teszik, önkormányzatunk is megpróbál a pénzből kihasítani. (képünkön: Rákossy Balázs, Vitályos Eszter és Szabó István az önálló Pest régió térképével)

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments