Zarándokok a Budapesti főúton, imák a Mária-forrásnál

zarandokok-a-budapesti-fouton-700A hétvégén a változékony, olykor csapadékos időjárás ellenére ismét nagyon sokan voltak a Hétkápolnánál a Mária-napi búcsún. Az ország különböző pontjairól érkeztek zarándokok, akik a város utcáin vonultak a Ligetben lévő kegyhelyhez.

Érdekes beszámolót tett közzé közösségi oldalán kollégánk Ketykó István, aki ott volt az események helyszínén és részese volt a közös imák élményének.

„Szeptember 18-án vasárnap délelőtt már fél kilenc órakor a váci székesegyház előtt téren voltam, hogy csatlakozzak ahhoz a zarándoklat-menethez, amely a hétkápolnai Szűz Mária nevének szentelt kegyhely búcsújára tartott” – írta.

Majd így folytatta: „Még a menet indulása előtt találkoztam Varga László atyával, a váci székesegyház karnagyával; a  Szent Cecília Kórus vezetőjével és Beer Miklós váci megyéspüspök atyával, s mindkettőjüknek töredelmesen bevallottam, hogy a közel eddig eltöltött hetven évem alatt ez lesz az első zarándokutam és a legelső, amikor elmegyek a Vác- Hétkápolnai búcsúra. Mindketten azt mondtak, hogy nem baj, fő az, hogy most itt van 🙂

Kilenc órára sorba igazodtak a kezeikben lévő lobogókkal és táblákkal a zarándoklat-menet résztvevői és elindultunk a Budapesti főúton – elől-hátul egy-egy rendőrségi autó biztosításával – a Hétkápolnához vezető úton, közben Varga László atya hangosbeszélőjével megadta a katolikus énekek kezdetét, melyek végigkísérték az egész utat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

A stációk mellett elhaladván a több száz – szerintem inkább több  ezer – hívő megállt a szabadtéri oltárnál s elmondtak egy nemzetiségi rózsafüzért.

A szabadtéri oltárnál az ünnepi szentmisét Beer Miklós püspök celebrálta, melyen a püspök atya kezéből én is számba vehettem Jézus Krisztus szent testét egy ostya formájában. A püspöki áldás után a hatalmas tömeg elénekelte a pápai és a nemzeti himnuszunkat.

A szentmise befejezése után püspök atyával az élen legyalogoltunk az egyik forráshoz, melyet megáldott és megszentelt a püspök úr, majd egy hétkápolnai fiatal ifjúsági lelkész elmondta a forrás történetét.
Ezt követően a hívek sorfala között a diakónus és Beer Miklós püspök atya – akinek mindenkihez volt egy-egy kedves szava, kézfogása – visszavonult a Hétkápolnához.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

A program még folytatódott, de jómagam, hogy még időben elérjem a Vácról induló szobi zónázót, a Budapesti főúton elballagtam a vasútállomásra és elértem a vonatot” – írja rövid beszámolójában Ketykó István, akinek fotóiból válogattuk képünket. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments