Paralimpia: jár a helyezésért a pénz a váciaknak, de mennyi?

kalman-krisztina-es-keresztesi-erika-rioban3-700Egyre többen vetik fel, hogy a riói paralimpiai versenyzőknek az épekkel egyenrangúan ugyanannyi pénzt kellene kapniuk helyezéseikért. Kormányzati körökben azonban egyelőre nem hangzott el pozitív nyilatkozat.

A dolog azért is érdekes, mert városunkat a Váci Reménység Egyesület színeiben két atléta, Kálmán Krisztina súlylökő és Keresztesi Erika futó képviselte a paralimpián. Mindketten olyan helyezést szereztek – Krisztina 6., míg Erika 7. lett -, amiért elvileg pénzt kell kapniuk.

Néhány hete számos lap megírta, hogy az előző olimpián, a brit fővárosban Szilágyi Áron virtuóz kardvívása, Gyurta Dániel világcsúcsa 200 méteres mellúszásban vagy éppen Pars Krisztián legmesszebbre szálló kalapácsa a dicsőségen túl 35 millió forintot hozott számukra a konyhára. Akik augusztus 5. és 21. között Rio de Janeiróban a legjobbnak bizonyultak, jelen állás szerint ugyanerre az összegre számíthatnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tereprali: Laller dobogóval nyitotta a szezont

Londonban az ezüstéremért 25, a bronzért 20 millió forint állami jutalom járt, ám a negyedik-nyolcadik helyezettek sem tértek haza üres kézzel, 15, 10, 8, 4, illetve 2 millió forintot kaptak.

A paralimpikonok jutalmazása viszont a korábbihoz képest csökkent. Az Index cikke szerint a paralimpiai aranyéremért 17,5 millió forint, az ezüstéremért 12,5 millió forint, a bronzéremért 10 millió forint jár a fogyatékkal élő sportolóknak. Az egészséges sportolók a riói olimpián szerzett aranyért 35 millió forintos jutalmat, az ezüstért 25 milliót, a bronzért pedig 20 millió forintot kapnak.

A paralimpiai aranyéremért most pontosan a fele jár, mint amennyit az ép sportolók bankszámlájára átutalnak. Ugyanez érvényes a helyezésekért járó összegekre is.

A cikk arról is ír, hogy a négy éve megrendezett londoni paralimpián a magyar paralimpikonok még jóval nagyobb összeget kaptak a dobogós helyekért az egyéni versenyszámokban: akkor a parlimpiai arany 23 millió forintot, az ezüst 18 milliót, a bronz 14 millió forintot ért.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagy sikerrel zajlott le III. Nyuszi-uszi amatőr úszóverseny

Az olimpiai és paralimpiai érmekért, helyezésekért járó összegeket külön kormányrendelet szabályozza. Ha semmi nem változik, Krisztina 4, Erika pedig 2 millió forintot kap paralimpiai helyezéséért. (fotó: Kálmán Krisztina Facebook oldala)

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments