Nemsokára elbiciklizhetünk Gödre a Kincsem-istállóba

kincsem-film-forgatasa-700Ismét kezd erőre kapni a Kincsem-kultusz: a világhírű magyar csodaló gödi istállójában kiállítást rendeznek, s tavaszra a mozikba kerül a díjnyerő kancáról készült film is. A váciak egy kerékpáros kirándulás keretében is felkereshetik a szomszéd városban az új látványosságot, ha elkészül.

Közösségi, kulturális térként éled újjá Gödön a legendás magyar versenyló, Kincsem egykori istállója. Az összesen 152 millió forintos projekthez a Pest megyei település önkormányzata nagyarányú, 93,18 százalékos támogatást nyert az EGT-től és Norvég Alaptól.

A Kincsem kultuszhoz köthető, az istállót is bemutató kiállítás, a patkolókovács és bőrös mesterséget bemutató műhelyek is létesülnek majd a felújított istálló épületeiben és területén. Annak idején az északi szárnyban helyezkedett el Kincsem lakhelye. Az épületnek ezen a részén alakítják ki a korhűen rekonstruált lóbokszot, és itt rendezik be a csodakanca pályafutását bemutató emlékhelyet is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Ezen kívül a kerékpáros turizmust kiszolgáló bringapont és kerékpártároló – az épület mellett halad el a Budapest-Szob kerékpárút – egy kávézó, fagylaltozó és egy helytörténeti kiállítás kap állandó teret az épületegyüttesben a Göd Város Önkormányzata által megnyert pályázat tervei szerint.

További, Kincsemmel összefüggő hír, hogy március 16-án kerül a magyar mozikba a csodakanca, a Kincsem történetét bemutató film Nagy Ervin és Petrik Andrea főszereplésével. A Valami Amerika és a Magyar vándor rendezőjének, Herendi Gábornak új filmje 72 napon át forgott, jelenleg az utómunkák folynak.

Az alkotók egyedi hangulat megteremtésére törekedtek, nemcsak a jelmezekkel és az eredeti helyszínekkel, hanem a speciális effektekkel is. A Kincsem utómunkája több mint nyolc hónapja tart, hogy a korabeli Budapest, Bécs, Berlin és az egyedi akciójelenetek még látványosabbak legyenek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Mentés a Remete-barlangnál

A történet szerint Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után és céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodakanca. Ezzel a sors elégtételt kínál neki, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót, miközben beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába is. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments