Elromlott a lift a SOTE-n – lépcsőn futottak a váci tűzoltók

sagi-jozsef-a-tuzolto-lepcsofutas-gyoztese-700A liftet természetesen nem mindenkinek kellett kikerülnie, csak annak a több mint kétszáz tűzoltónak, aki benevezett a most szombaton immár tizenhetedik alkalommal megrendezett országos lépcsőfutó bajnokságra. A váciakat Sági József százados és Bársony Antal őrnagy képviselte – sikerrel! Ketten öt érmet hoztak haza.

Az először 2000-ben, fővárosi szervezéssel megrendezett, 2006 óta pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közös szervezésű, immár országos viadalon a résztvevők teljes védőfelszerelésben, acélpalackos légzőkészülékben futnak fel a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Nagyvárad téri épületének huszonharmadik emeletére.

Ez nem akármilyen fizikai megterhelést jelent, ugyanis a védőfelszerelés összsúlya megközelíti a harminc kilogrammot. A versenyzők férfi és női kategóriában, korcsoport szerinti osztásban, egyénileg és párban is indulhatnak. Utóbbi esetben a páros tagjai legfeljebb egy lépcsőfordulónyi távolságra távolodhatnak el egymástól.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tereprali: Laller dobogóval nyitotta a szezont

Az országos versenyre ebben az évben kétszázkilencen neveztek, minden katasztrófavédelmi igazgatóság, illetve számos önkormányzati, létesítményi tűzoltóság és önkéntes tűzoltó egyesület küldött versenyzőt. A helyszín és a feladat évek óta változatlan, a néhány visszatérő versenyző mellett azonban minden évben újabbak tekintik kihívásnak a 23 emeletnyi megmérettetést.

tuzolto-lepcsofutas-pihenes-a-futas-utan-700

Az abszolút rekord szintidőt dr. Kanyó Ferenc tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője tartja, ő 2002-ben 2 perc 24 másodperccel bizonyult a legjobbnak. S azóta sem sikerült ezt senkinek megdönteni.

Működő lift híján több olimpikon is lépcsőzni kényszerült: Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin és Kugler Attila riói olimpikon kajakosok, valamint Molnár Péter világbajnok kajakos is nekivágott a távnak. Rajtuk kívül az idén először a sajtó is képviseltette magát, a Petőfi TV és a Petőfi Rádió állított ki csapatot, hárman, váltóban teljesítették a huszonhárom emeletet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagy sikerrel zajlott le III. Nyuszi-uszi amatőr úszóverseny

Abszolút legjobb idővel Pauska Krisztián léphetett (FER Tűzoltóság) a dobogó legfelső fokára, míg páros versenyben Pandur Csaba és Molnár Máté tűzoltók (Pécs HTP) nyakába került az aranyérem. A 17. Lépcsőfutó Országos Bajnokságon összesen öt kollégának sikerült teljes védőfelszerelésben is három percnél rövidebb idő alatt teljesítenie a huszonhárom emeletnyi versenytávot.

A 45 év felettiek versenyét a váci Sági József nyerte (képünkön), míg a 40 év felettieknél a szintén váci Bársony Antal második lett. Ők a 40 év felettiek páros versenyében is a dobogó legtetejére állhattak fel, abszolút páros összetettben pedig másodikok. Sági József egy kollégájával a 30 év felettiek páros versenyében is aranyérmes! (fotó: Jóri András – BM OKF)

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments