Bogányi Gergely a váci retekről és egy nagy háborúról

boganyi-gergely-honlapjanak-fotoja-700Érdekes interjút készített a Hír Tévén futó, a keresztnevével fémjelzett műsorból ismert Veiszer Alinda a Vácról indult és a világot már megjárt Liszt-díjas zongoraművésszel, Bogányi Gergellyel. A beszélgetésben szó volt hitről, a csodazongoráról, a game boyról és a váci retekről is.

Nem tudja elviselni a gagyit, a babonáktól óvja magát, ösztönösen védekezik a zajszennyezés ellen, a telefonján pedig ott a Petőfi összes. Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész büszke arra, hogy az általa megépített zongorát a magyar csodahangszerként emlegetik külföldön. Nincs ellenére közel kerülni a politikához, ha úgy adódik, de csak a világtörténelmen keresztül tudja értelmezni – vezeti fel a témát a szerző az Unikornis weboldalán.

A Bogányi Gergely által tervezett csodazongora a beszélgetés egyik központi témája. Alinda felvetésére, hogy maga a kitalálója sem elégedett a csodazongorával, hiszen még alig lett kész, már azt mondta, hogy ennél még tökéletesebbet lehet. „Milyen a tökéletes zongora? Benne van a fejedben?” – hangzik a kérdés.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

– Benne. Bár egy tökéletlen világban nincs tökéletes, de nagyon közelítünk hozzá. Például a mechanikával nem vagyok elégedett, mert sérülékeny. Fából, filcekből, rugókból készül, ami kopik. A kalapácsfejek kopnak, töpörödnek. Be lehet állítani, hogy tökéletes legyen, de csak rövid ideig tart, folyamatosan utána kell állítani. Ezt az alkatrészt egyelőre rendelnünk kell, amúgy a világon elérhető legjobb gyártótól.

A zongoraművészt az elmúlt időkben többször is bírálták, hogy túlságosan közel került a politikához.

– Én a politikát csak világtörténelmi eseményeken keresztül tudom nézni, a hit szempontjából. Van véleményem, és nincs ellenemre közelebb kerülni a politikához, ha úgy adódik. Én úgy látom, hogy az utolsó időket éljük. A történelem ezen szakaszának zárófejezetét, ami már rég meg volt jövendölve – válaszolta erre Bogányi Gergely. Hozzátette: szerinte nem vízióról van szó, hanem a valóságról. „Fel kellene ébredni. Küszöbön a nagy háború, lépten-nyomon látszanak a jelek” – fogalmazott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

A beszélgetés során kitérnek városunkra is. „És a váci élet milyen? Ha lemész a piacra, félreteszik neked a szebb retket?” – teszi fel a kérdést.

– Talán az is előfordul, és megállítanak, beszélgetnek velem az emberek. Elmesélik, mi újság a zeneiskolába járó gyerekkel. És, hogy milyen kiváló a szolfézstanárunk. Itt minden közel van, nagyon szeretem. Egyszerű, emberközeli, szép és különleges. Itt nőttem fel – mondja Bogányi Gergely. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments