A váci evangélikus gyülekezet finn testvérvárosunkban járt

evangélikusok Jarvenpaa-ben-700Élő testvérgyülekezeti kapcsolatot ápolnak a váci gyülekezet területén élő evangélikusok a finnországi Järvenpää gyülekezetével. Idén a magyarok látogattak Finnországba.

A 90-es évek elején a kezdetet a testvérvárosi találkozások jelentették. Bachát István parókus lelkész és Mauno Ainola lelkész (kirkkoherra) kölcsönös váci, illetve järvenpääi látogatása során megtörtént a hivatalos kapcsolatfelvétel. 1991 májusában aztán egy kisebb létszámú finn csoport járt Vácott és ugyanezen a nyáron, júniusban, váciak és rádiak látogattak Järvenpääbe – írja az evangelikus.hu.

Központi Gyógyszertár Vác

1993-ban Jaakko Harjuvaara lelkész a lelkészváltás ünnepélyére érkezett Vácra. Az új parókus lelkésszel és családjával a mai napig, élő, őszinte, baráti és testvéri közösséget ápol. Bár immáron tíz éve nyugdíjas, ennek ellenére fáradhatatlan építőmunkása a testvérgyülekezeti kapcsolatnak. Mivel az élő kapcsolat elengedhetetlen feltétele a személyes találkozás, kezdeményezte, hogy minden évben legyenek látogatások, páratlan években Vácott és a következő nyáron Järvenpääben.

A jelenlegi lelkész, Vesa Koivisto a fiatal finn lelkésznemzedékhez tartozik. Ő is aktív részese a testvérgyülekezeti kapcsolat építésének. S úgy látszik, kedvét leli találkozásainkban az Isten is!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

1993 óta minden évben találkozunk. 25-30 vendég, illetve látogató mozdul meg ilyenkor. A találkozások gyülekezeti, családi és kulturális események. Fontosnak tartják a személyes kapcsolatot. Családoknál kapnak szállást, s a látogatás programja is a közösség megélését segíti. A szombat mindig családi nap. A vasárnap a gyülekezeti istentisztelet és találkozás a korábbról megismert ismerősökkel. Ez követik a kirándulások és látnivalók.

Az idén immáron a 26. utazásra kerülhetett sor augusztus 18-23. között. A házigazda a järvenpääi gyülekezet volt. A Norwegian légitársaság repülőgépe a Sziget fesztiválról hazafelé tartó, fáradt finn fiatalok különféle egészségügyi problémái miatt egy órás késéssel tudott csak elindulni.

„Helsinkibe érkezésünk már a pénteki nap első óráiban történt. Fél órás autóbuszozást követően érkeztünk meg Järvenpääbe. Rövid éjszakai pihenést követően Helsinkibe indultunk. Dóm tér, piac, sziklatemplom, Sibelius emlékmű, Helsinki modern közszaunája a tengerparton, Csend kápolna – ezeket mind megnéztük. A TV-torony étterméből ebéd közben gyönyörködhettünk a körkörös panorámában” – írják a beszámolóban.

Másnap családi nap következett. Ilyenkor hagyomány szerint a vendéglátók gondoskodnak programról. Néhányan Tallinban jártak a váciak közül. A reggeli komppal indultak, a hajó teljesen tele volt. Egyrészt az időjárásnak köszönhetően, másrészt mert kedvelt járat, harmadrészt az észtek éppen augusztus 20-án ünnepelték a Szovjetunióból való kiválásuk 25. évfordulóját. „Lélekemelő volt részt venni a tallini Szabadság téren megrendezett ünnepi koncerten. Ezer énekes állt a színpadon, előttük észt népviseletbe öltözött táncosok ropták. A jelenlevő több ezer ember együtt énekelte Az észt szabadság éneket” – olvasható.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Vasárnap együtt voltak az istentiszteleten. Detre János váci parókus prédikált. Érdekes egybeesés volt, hogy nálunk is és Finnországban is ezen a vasárnapon az evangélium az irgalmas samaritánus példázata volt. Élmény volt az úrvacsora-közösség. Az istentisztelet után kávé és sütemény mellett találkozhattak a régi ismerősökkel és kedves finn barátaikkal. A délutánt a gyülekezet leiriniemi táborában töltötték a Kerava tó partján. Hétfőn Porkkalában és a környéken kirándultak. A program egy volt orosz katonai temetőben kezdődött és a félsziget csúcson ért véget, ahol festői skandináv táj fogadta a látogatókat.

„A viperamarást megúsztuk, ugyanis az errefelé gyakori kígyók a hűvös, esős finn időjárás miatt mélyebbre húzódtak a hasadékokban. Nem tudjuk, hogy valóban nagy veszélyben voltunk-e, de vendéglátóink mindenesetre alaposan felhívták a figyelmünket az öltözékre és a zárt lábbelire. Hétfőn este terített asztalok körül épült a testvéri kapcsolat” – áll a részletes beszámolóban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Kedden Järvenpää nevezetességeivel ismerkedtek a váciak. Jártak a város modern gimnáziumában. A gyülekezeti központ „Élővíz kápolnájában” meghallgatták a rendkívül népszerű déli orgonamuzsikát. Ez egy 15 perces minikoncert. Ebéd után következett Jean Sibelius järvenpää-i házának és sírjának, illetve Aleksis Kivi kunyhójának és a Lotta múzeumnak a megtekintése. Innen indultak a repülőtérre. „A Norwegian légitársaság járatával az esti órákban, Isten megőrző segítségével hazaérkeztünk.”

Élő kapcsolatot ünnepeltünk és építettünk. Így búcsúztunk: Näkemiin! – Viszontlátásra jövőre, augusztus utolsó vasárnapján Vácott! – zárják a beszámolót. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments