Kitüntetéssel és díjakkal emlékeztek Szent István királyra

Augusztus 20. díjazottakSzínvonalas ünnepséget szerveztek augusztus 20-án, szombaton Vácon. A Konstantin téren, a Szent István szobornál gyűltek össze az emlékezők, ahol Futó Béla, a Piarista Gimnázium igazgatója mondott beszédet. Itt adták át az idei városi kitüntetéseket is.

Az ünnepség a Himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd a Váczi Néptáncegyüttes fiataljainak előadását láthatták a jelenlévők.

Központi Gyógyszertár Vác

Futó Béla beszédében Szent István életét elevenítette fel. Elmondta: nem tudhatjuk, hogyan nézett ki országalapító királyunk és hogy hogyan is élt valójában.

– Ám személyisége volt olyan erős, hogy legendák képződtek körülötte. A több, mint ezer év távlatából mégis maradt valami személyes emlék, első szent királyunktól. Nagy tisztelettel őrizzük Szent Jobbját. Ám, az itt álló szobor nem adhatja vissza Szent István személyes arcvonásait, de a kézben tartott kard és a kinyújtott kereszt életművére utal. Személyében és művében összekapcsolódott a magyarság és a kereszténység: az ország vezetése és a kereszténység erősítése – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A megemlékező beszéd után a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és Varga Donát énekművész Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a Hazám, hazám című dalt adták elő, majd a Palotás is felcsendült.

Az új kenyeret ezúttal Balogh László alsóvárosi plébános áldotta meg, majd sor került a kitüntetések átadására is.

Fördős Attila polgármester a képviselőtestület döntésének értelmében Jozef Gasparik, Vágtölgyes (Dubnica nad Vahom) polgármesterének adta át idén a Vác Város Díszpolgára kitüntető címet.

Egyéni kategóriában Pro Urbe díjat kapott Csermely György, a Váci Jeszenszky Balett alapító igazgatója, Szikora Gyula testnevelő tanár és Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke.

Közösségi kategóriában ugyanebben a kitüntetésben részesítette az önkormányzat a Hazajáró című honismereti televíziós magazin szerkesztőgárdáját, melynek egyik vezetője a váci származású Moys Zoltán. A díjat forgatási elfoglaltságuk miatt az MTVA felelős szerkesztője, Siklósi Beatrix vette át.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A rendezvény végül a Szent István szobor megkoszorúzásával és a Szózat eléneklésével ért véget. Közreműködött még a Váci Huszár- és Nemzetőr Bandérium. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments