Mai önkormányzati döntés: Hóman helyett Rabtemető út

zászlók a városházánNév szerinti szavazással dőlt el, hogy megváltoztatják a Hóman Bálint út nevét. Fördős Attila polgármester javaslatára hamarosan Rabtemető útnak hívják ezt a közterületet.

Korábban négy képviselő: Bóth János (MSZP), Ferjancsics László (Együtt – Lokálpatrióták), Kiss Zsolt (MSZP) és Krauze István (DK) már egyszer javasolta, hogy kereszteljék át a Hóman utat valami másra, mert a névadó korabeli politikai szerepvállalása miatt meglehetősen rossz fény vetül városunkra. Akkor olyan döntés született, hogy kikérik a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását.

Központi Gyógyszertár Vác

Ez nemrég meg is érkezett és az előző ülésen a képviselők meg is ismerhették a levél tartalmát. Ebből  egyértelműen kiderül: Hóman Bálint 1938-1942 között meghatározó szerepet játszott a magyar zsidóságot a társadalomból kizárni kívánó, diszkriminatív törvények kidolgozásában. 1944. március 19. után puszta jelenlétével, tekintélye révén hozzájárult az önkényuralmi rendszer legitimálásához.

A mai, csütörtöki képviselőtestületi ülésen ismét napirenden volt az utca átnevezése. A javaslatot a négy képviselő előterjesztése nyomán tárgyalták. Fördős Attila polgármester is támogatta és indítványozta, hogy az utcát a jövőben Rabtemető útnak hívják. Ezt az előterjesztők elfogadták.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A név szerinti szavazáson mindenki támogatta a névváltozást, csak Kászonyi Károly (Jobbik) voksolt nemmel.

Mivel október 2-án országos népszavazásra kerül sor, a testület Deákné dr. Szarka Anita jegyző javaslatára úgy döntött, hogy az átnevezés november 1-én lép életbe. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments