Régészet napi programok a Tragor múzeumban is

Tragor MúzeumAz idei évben is megrendezésre kerül a Régészet Napja elnevezésű országos programsorozat. Az immár megszokottan május utolsó hétvégéjére eső rendezvényhez a Tragor Ignác Múzeum ismét csatlakozott!

Az idei évben a múzeum négy különböző programmal igyekszik a régészet iránt érdeklődők kedvére tenni. Céljuk, hogy minden korosztály számára érdekes és hasznos ismereteket nyújtsunk a régészet tudományáról.

Központi Gyógyszertár Vác

Programjaik a következők lesznek:

Május 27. (péntek)

10:00 – 11:00

12:00 – 13:00

A restaurátor műhely titkai (Helyszín: Vác, Zrínyi utca 41/A)

A foglalkozás során az érdeklődők betekintést nyerhetnek múzeumunk restaurátor műhelyébe, ahol a bemutató során megtudhatják mivel foglalkozik a restaurátor, hogyan telnek a munkanapok, illetve lehetőség lesz megtekinteni – akár ki is próbálni -, hogyan lesz a régészeti korú cserépedény-töredékekből egész edény!

Részvételi díj: 400 Ft/fő (a programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!)

14:00 – 16:00

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

„Mini-ásatás” a Múzeumudvaron (Helyszín: Vác, Március 15. tér 19.)

A tavalyi évben tapasztalt nagyfokú érdeklődés hatására idén is „mini-ásatást” rendezünk a múzeum udvarán, ahol a vállalkozó kedvű gyerekek régészeti módszereket alkalmazva feltárhatnak egy csontvázas sírt a mellé elhelyezett mellékletekkel (fegyverek, viseletitárgyak, edények) együtt. A foglalkozás során sok érdekes információt megtudhatnak a sírok dokumentálásáról is.

Részvételi díj: 400 Ft/fő, (a programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!)

Május 28. (szombat)

15:00 – 16:00

A Szent Mihály templom története (kiállítás-látogatás) (Helyszín: Vác, Március 15. tér 19.)

A főtéren található Szent Mihály templom a középkori Vác egyik legjelentősebb épülete, mely több évszázadon keresztül fennállt. A főtér 2005-ös átalakítása során lehetőség nyílt a feltárására, s ezáltal történetének részletes megismerésére. A program során sok érdekességet megtudhatnak az egyházi építmény históriájáról, illetve a Szent Mihály Altemplom kiállítóhelyet is megtekinthetik tárlatvezetés keretében!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

Részvételi díj: felnőtt 500 Ft/fő; kedvezményes (diák, nyugdíjas): 250 Ft/fő

16:00 – 17:00

Régészeti előadások (Helyszín: Vác, Március 15. tér 19.)

Takács Mátyás László (PPKE – egyetemi hallgató)

Hogyan találunk rá a letűnt korok temetkezéseire?

Ha megnézünk egy mai temetőt, akkor sírkövek egész sorát látjuk, ami a rokonoknak segít megtalálni elhunyt szerettüket, illetve emléket állít neki. Egy régész számára azonban csak ritkán adatik meg, hogy a felszínen lévő „jelzés” alapján talál rá egy sírra, vagy temetőre. Nagyon sokszor a szájhagyomány, illetve a korábbi terepbejárások adhatnak támpontokat. Előadásomban sorra veszem a keresés módszereit, a váci, és környéki ismert temetőket, a temetkezések régészeti értékét, valamint a honfoglalás korának rendellenes temetkezéseivel is szeretném megismertetni az érdeklődőket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Molnár Róbert (TIM – régész)

Forró nyomon, avagy mi is az a lelőhely-felderítés?

A régészet tudománya a 21. század elejére – elsősorban a technikai fejlődés következtében – eljutott arra szintre, hogy egy-egy lelőhely esetében akár ásatás megkezdése nélkül is számos információ birtokába juthatunk! Olyan kérdésekre kaphatunk előzetesen választ, mint például milyen történelmi korszakú lehet az adott lelőhely, milyen jellegű lelőhellyel van dolgunk (temető, település, erődítmény stb.)? Az előadás során számos, nem romboló régészeti lelőhely-felderítési metodikát mutatok be kezdve a légirégészettől egészen a fémkeresős kutatásig.

Részvétel az előadásokon ingyenes! Mindenkit várnak szeretettel!

Információ, regisztráció: Molnár Róbert, 0630/555 73 06; molnar.robert@muzeumvac.hu (www.muzeumvac.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments