Váciak is gyógyítottak az idomeni menekülttáborban

gyermek az idomeni táborban-700Folyamatosan érkeznek a menekültek a görög – macedón határon lévő kis település, Idomeni határában lévő táborba. „Többségük nő és gyermek. Sok közöttük a beteg, vannak, akik súlyos háborús sérülésekkel tették meg az odavezető több száz kilométeres utat” – mondta a Váci Naplónak Balkovics Péter, aki tapasztalt egészségügyi szakemberként a görög Vöröskereszt égisze alatt, a magyar Vöröskereszt egészségügyi csapatának tagjaként nemrég két hetet töltött el a menekülttáborban.

– Európai ember számára szinte elviselhetetlen körülmények között élnek az emberek a sátorvárosban. Még mindig abban reménykednek, hogy egyszer átjutnak a lezárt határon és végre tovább tudnak menni, a legtöbben Németországba szeretnének eljutni – mondta a városi önkormányzatban képviselőként is dolgozó Balkovics Péter, aki jelenleg a Vöröskereszt alkalmazottja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Központi Gyógyszertár Vác

A két hét alatt sok különös sérülést kezeltek.

– Elláttam egy férfit, aki egy bombatámadásban egy repesztől súlyos fejsérülést szenvedett, a koponyája tetejéről egyszerűen eltüntette a hajas fejbőrt a robbanás. Aztán elláttunk egy olyan sérültet is, akinek a testébe egy szilánk fúródott, amely gerincsérülést okozott, emiatt a bal lábában nem érezte a fájdalmat. Gyaloglás közben több lábujja is súlyosan roncsolódott, de ezt szinte észre sem vette. A legtöbb ilyen és ehhez hasonló seb már elfertőződött, de nagyon ritka volt az az ember, aki vállalta, hogy kórházba megy. Ezért az egyetlen segítség a mi ellátásunk volt a számukra.

Teljes riportunk a Váci Napló április 1-jei pénteki számában olvasható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments