Jöhet a programdíj: pénzeső vár az RTL-re és a TV2-re

Screen HeadPénzeső vár az RTL-re és a TV2-re; egy friss kormánydöntés egy tavaly óta húzódó vita végére tesz pontot a médiacégek számára előnyösen. A hétfőn kihirdetett kormányrendelet alapján akár forintmilliárdokkal is megugorhat a két nagy kereskedelmi csatorna által termelt bevétel.

A Magyar Közlöny hétfőn megjelent számában tették közzé azt a – mai dátumozású – kormányrendeletet, amely „a jelentős befolyásoló erejű lineáris audiovizuális médiaszolgáltató legnagyobb éves átlagos közönségarányú lineáris audiovizuális médiaszolgáltatásáért járó programdíjról rendelkezik”. Ebbe a kategóriába pedig az 1997-ben indult két nagy kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV2 és a köréjük épült portfólió tartozik. (A jelentős befolyásolóerő kritériuma televíziók esetén az éves átlagban legalább 15 százalékos közönségarány.)

Központi Gyógyszertár Vác

Az értelmező kitételeket leszámítva nyúlfarknyi döntés szerint – a kihirdetés időpontjától, azaz mostantól – a jelentős befolyásoló erejű lineáris audiovizuális médiaszolgáltató – a műsorterjesztővel kötött megállapodás alapján – a legnagyobb átlagos közönségarányú médiaszolgáltatása tekintetében is jogosult programdíjra, az összeget pedig a felek szabadon állapítják meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

A 444.hu cikke szerint – amelyet a mediapiac.com idéz – évente akár 4-5 milliárd forintos pluszbevételhez is juthatnak a döntéssel a két legnagyobb kereskedelmi csatornát működtető társaságok. A parlament tavaly nyáron döntött úgy, hogy az ezzel foglalkozó kormányrendelet megszületéséig nem szedhetnek programdíjat a két csatorna után tulajdonosaik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments