Ünnep a megyében: ma köszöntötték az önállóvá válást!

Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára aláírja Pest megye térképét 2016. január 29-én a megyei közgyűlés ülésén, ahol bejelentették, hogy Magyarország kezdeményezte a megye önálló régióvá válását az Európai Bizottságnál. Jobbra Szabó István (Fidesz), a közgyûlés elnöke (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Magyarország kezdeményezte Pest megye önálló régióvá válását az Európai Bizottságnál – ezt a megyei közgyűlés pénteki ülése előtt jelentették be ünnepélyes keretek között Budapesten. Mint korábban megírtuk, Vác képviselőtestülete is megszavazta az önállóság támogatását.

A megyei önkormányzati hivatal dísztermében tartott eseményen a Pest régió térképét kézjegyével látta el Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára és Szabó István (Fidesz), a Pest megyei közgyűlés elnöke.

Központi Gyógyszertár Vác

Turóczy László közölte: a minisztérium és a KSH előkészítette azt a beadványt, amelyben Magyarország kezdeményezi az Európai Bizottságnál és az Európai Unió statisztikai hivatalánál (Eurostat) a közép-magyarországi régió kettéválasztását. A dokumentumot csütörtökön formálisan is eljuttatták hozzájuk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Vitályos Eszter emlékeztetett arra: a Magyar Közlönyben a múlt év végén jelent meg a kormányhatározat arról, hogy a kormány egyetért a közép-magyarországi régió kettéválasztásának szükségességével Budapest és Pest megye közös közigazgatási határa mentén.

„Magyarország kezdeményezi az Európai Bizottságnál a jelenlegi közép-magyarországi régió kettéválasztását, hogy ezáltal Budapest és Pest megye 2018-tól két önálló tervezési-statisztikai régiót alkosson. A kettéválasztás célja, hogy a Budapesthez képest kevésbé fejlett Pest megyére kedvezőbb európai uniós támogatási feltételek legyenek érvényesek 2020 után” – idézte az államtitkár.

Vitályos Eszter kiemelte: hosszú küzdelem eredményeként történhet meg a változtatás, amelynek előnyeit több mint 1,2 millió ember élvezheti majd.

A módosítás indokaként arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 2007 és 2013 között Pest megyére mindössze körülbelül 350 ezer forint európai uniós támogatás jutott fejenként, addig Budapestre 860 ezer, a többi régióban pedig 930 ezer forint, és „a szűkös források elfogadhatatlan hátrányt jelentettek a megye településeinek, cégeinek”.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Pest megye 2020 után átkerül a kevésbé fejlett régiókategóriába és többletforráshoz jut a 2021-ben kezdődő fejlesztési ciklusban – mondta az államtitkár, aki az előnyök között említette, hogy az uniós forrásokhoz szükséges hazai társfinanszírozás mértéke 50 százalékról 15-re csökken, a támogatható tevékenységek a kevésbé fejlett régiókéval egyezőek, a jelenlegihez képest bővebbek lesznek, változik a támogatásintenzitás, egyszerűbben lesznek érvényesíthetők a megye fejlesztési érdekei.

Szabó István közgyűlési elnök köszönetét fejezte ki valamennyi közreműködőnek, aki részt vett a folyamatban, és külön kiemelte, hogy a főváros önkormányzata, illetve a megye 187 települése egyöntetűen támogatta a változtatást. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments